U trendu

Grlić: Proširenje samo uz ispunjavanje kriterijuma

BEČ – Hrvatskoj će proširenje EU biti jedan od prioriteta tokom predsedavanja EU, istakao je danas u Beču šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Njegov kolega, ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, rekao je da se EU nalazi pred prekretnicom, jer joj preti gubitak verodostojnosti evropske perspektive za Zapadni Balkan ukoliko ne otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Grlić je istakao da je predsedavanje EU za Hrvatsku od istorijskog značaja, jer kao najmlađa članica koja je EU pristupila pre šest godina, nije pre tri decenije ni mogla sanjati da će ući u takvu jednu uniju, a kamoli da će njom nekada predsedavati.

Istakao je da će glavni prioriteti hrvatskog predsedavanja biti pre svega privredni rast, kako smanjiti razliku u privrednom razvoju članica, ali i unutrašnja i spoljna sigurnost granica EU, te i sigurnost građana.

Naglasio je da je proširenje dalji prioritet i najavio sastanak EU i Zapadnog Balkana u julu.

„U interesu je Austrije i Hrvatske da svih šest zemalja Zapadnog Balkana ostvare evropsku perspektivu. Sve zemlje moraju ispuniti kriterijume koji nisu laki – vladavina prava, strukturne reforme. Mi smo jako teško radili kako bismo ih ispunili, a imali smo dodatno i merila. Hrvatska je najbolji primer kako se mogu ispuniti svi uslovi za članstvo u EU“, podvukao je Grlić.

Istakao je da će Zagreb pomoći svim zemljama Zapadnog Balkana, ali dodao da one moraju puno raditi na ispunjavanju kriterijuma.

Kazao je da Hrvatska podržava i zalaže se za otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ukazao je da je sa svojim austrijskim kolegom razgovarao i o Bosni i Hercegovini ističući da obe zemlje žele da ta država bude funkcionalna i da u njoj vladaju mir i stabilnost.

Podsetio je da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma koji osigurava konstitutivnost i jednakost sva tri naroda, na čemu insistira Zagreb.

Grlić je naglasio da svaki narod mora imati mogućnost da bira svog predstavnika.

Austrija i Hrvatska, prema njegovim rečima, zalagaće se i za kandidaturu za članstvo BiH u EU.

Šalenberg je podvukao da je zajednički prioritet dve zemlje proširenje EU na Zapadni Balkan.

On je upozorio da se EU u oktobru nalazi pred raskrsnicom, jer se postavlja pitanje kako će se ophoditi prema Severnoj Makedoniji i Albaniji.

„Ako ne nađemo hrabrosti i ne budemo bili dalekovidi da omogućimo početak pristupnih pregovora, EU preti gubitak verodostojnosti po pitanju evropske perspektive na Zapadnom Balkanu“, zaključio je Šalenberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.