U trendu

Hrvatski evroparlamentarci: Ne želimo da blokiramo Srbiju

Nakon što je izvestitelj za Srbiju Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister objavio izveštaj o napretku naše zemlje, hrvatski evroparlamentarci su poručili da Hrvatska ne želi da blokira Srbiju na njenom putu ka EU, kao i da je rešavanje preostalih bilateralnih pitanja sa susedima veoma važno za napredovanje naše zemlje ka EU.

U raspravi o izveštaju Mekalistera, u kojem između ostalog stoji da Srbija generalno dobro napreduje na putu prema EU-u i da otvorena pitanja s Hrvatskom treba rešavati bilateralno nego na nivou Unije, učestvovali su Dubravka Šuica, Marijana Petir i Tonino Picula.

Šuica je rekla da Hrvatska ne želi da blokira Srbiju na njenom putu ka EU, ali da preostaje da naša zemlja reši više otvorenih pitanja.

„Otvorena pitanja koja imamo sa Srbijom moraćemo rešavati tokom pregovora. Nisam zagovornik toga da ta pitanja budu razlog za neotvaranje poglavlja, ali kod zatvaranja poglavlja ta pitanja moraju biti rešena“, rekla je Šuica, prenele su agencije.

Podsetila je da se radi o pitanju nestalih, povratku kulturnog blaga, granice i srpskom zakonu o univerzalnoj jurisdikciji.

Picula je rekao da je konstruktivno ješavanje preostalih bilateralnih pitanja Srbije sa susedima vrlo važno za njeno napredovanje prema EU-u, prenela je Hina.

„Pod time mislim na utvrđivanje sudbine nestalih u agresiji na Hrvatsku, rešavanje granične demarkacije i povratak otetog kulturnog blaga. To bi pomoglo zatvaranju otvorenih pitanja iz prošlosti i omogućilo punu saradnju u približavanju evropske budućnosti za Srbiju“, poručio je Picula.

Slovenački evrozastupnici Ivo Vajgl i Tanja Fajon takođe su govorili o hrvatskoj blokadi pregovora Srbije sa EU.

Picula je, međutim, rekao da tu ne riječ o blokadi nego o nekoj vrsti „pozitivnog pritiska“ kako bi se sprovele reforme.

„Ne treba mešati događaje. Primer prave blokade bilo je onemogućavanje Hrvatske od Slovenije“, rekao je Picula.

Marijana Petir zamolila je izvestitelja Mekalistera da pomogne u rešavanju pitanja srpskog akona o univerzalnoj jurisdikciji.

„Očekujemo da se sporni članovi tog zakona budu ukintu“, rekla je Petir, ističući probleme u Srbiji u vezi s vladavinom prava, slobodom medija, saradnji s Haškim sudom te velikim uticajem Rusije, prenela je Hina.

Uz pohvalu do sada učinjenog u Srbiji, većina učesnika u raspravi ukazivala je na probleme u vezi s pravnom državom, korupcijom i organizovanim kriminalom, slobodom medija i netransparentnim vlasništvom nad medijima, pritiskom i zastrašivanjem novinara te manjinskim i ljudskim pravima, navodi agencija.

Više zastupnika spomenulo je hapšenje bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja na osnovu poternice Srbije, iako je dvaput oslobođen na Haškom sudu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.