U trendu

Istarski političar: Izjave Brkića o manjinama šovinističke

Predsednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić je najoštrije je osudio i „šovinističkim“ nazvao izjave zamenika predsednika HDZ i potpredsednika Sabora Milijana Brkića, koji je kazao da čelnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade.

Miletić je kazao da Brkić smatra da pravo odlučivanja u Hrvatskoj pripada isključivo većinskom narodu, iako u demokratskim evropskim zemljama pravo na odlučivanje imaju svi građani tih zemalja, prenosi Hina.

„Najoštrije osuđujem šovinističke izjave zamenika predsednika HDZ-a Milijana Brkića koji smatra da pravo odlučivanja u Republici Hrvatskoj pripada isključivo većinskom narodu. Takve su izjave daleko ispod civilizacijskih i demokratskih standarda uljuđene i moderne zemlje kakva bi Hrvatska, nadam se, htela da bude“, navodi Miletić u saopštenju.

On ističe da u svim demokratskim zemljama Evrope pravo na odlučivanje imaju svi građani te zemlje, dakle svi građani Republike Hrvatske, bez obzira na njihovu nacionalnost.

„Prema službenim podacima Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, u Hrvatskoj živi više od 320.000 građana koji nisu hrvatske nacionalnosti. Kao i u svim razvijenijim delovima Evrope, i mi u Istri verujemo da je različitost pravo bogatstvo“, naglašava čelnik IDS-a.

On je Brkića je pozvao da dođe u Pulu na proslavu Dana Evrope, koji se obeležava 4. festivalom multikulturalnosti, pa da se „sam uveri u lepotu različitosti“.

Potpredsednik Sabora i zamenik predsednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je danas da potpredsednik SDS S i saborski poslanik Milorad Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade, te da je ovo hrvatska država u kojoj, uz nacionalne manjine koje imaju Ustavom zagarantovana prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati.

„To je naša zemlja. Zamislite kako bi to bilo kad bih ja govorio o tome kako će premijer Aleksandar Vučić u Srbiji rekonstruisati vladu“, kazao je Brkić na konferenciji za novinare uoči sednice Predsedništva HDZ-a u središtu stranke.

To je, kako navodi Hina, bio njegov komentar na Pupovčevu izjavu za RTS da će, ako bude potrebna rekonstrukcija Vlade, biti opsežnija od minimalnoga nužnog broja.

Povodom ove izjave Brkića, Pupovac je na svom Fejsbuku napisao da, „u ime važnijih stvari“, odgovara „javnim ćutanjem“.

„Više njih je posegnulo za mojim imenom, ja za njihovim ne kanim posezati. Posebno ne danas i ne ovde. Danas i ovde, u Hrvatskoj, za svakoga pa i za mene kao njezina državljanina i narodnog zastupnika, postoje neuporedivo važnije stvari i od mojeg imena i od imena onih koji za njim posežu. U ime tih važnijih stvari odgovoriću im javnom ćutnjom, čak i na ono na što u nekim drugim danima i nekim drugim prilikama ne bih ćutao“, naveo je Pupovac na svom Fejsbuku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.