U trendu

Komšić u odgovoru Šmitu: Protiv etničkog predstavljanja

SARAJEVO – Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je kao lošu izjavu visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji je ukazao na nedovoljnu zastupljenost Hrvata u centralnim institucijama u BiH i istakao potrebu promene izbornog zakona u toj zemlji.

Komšić je za portal Klix rekao da nacionalna podela ne može biti deo rešenja.

„Loša je ocena gospodina Šmita da neudovoljavanje etničkom predstavljanju može dovesti do blokade izbornog procesa, pa čak i do ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“, smatra Komšić.

On je ocenio da je princip prema kojem bi bile formirane glasačke kutije za Bošnjake, kutije za Hrvate i kutije za Srbe, pa onda posebno kutije za ostale građane – anticivilizacijski i dodao da ono što je anticivilizacijsko ne može biti deo rešenja.

Komšić je rekao da ni u Nemačkoj niti u bilo kojoj civilizovanoj državi ne postoje posebne glasačke kutije za katolike, protestante i muslimane.

Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit ukazao je u nedelju na nedovoljnu zastupljenost Hrvata u centralnim institucijama u Bosni i Hercegovini i istakao potrebu promene izbornog zakona u toj zemlji.

„Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sistem komplikovan pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čovic izgubio u sučeljavanju s Komšićem“, rekao je Šmit na skupu pod nazivom „Evroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine“, koji je u organizaciji Nemačko-atlantskog društva održan u mestu Nojštad an der Ajh.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.