U trendu

Miting u Sarajevu: Trampe, Jerusalim je glavni grad Palestine

U Sarajevu je danas održan miting podrške Palestincima u znak protesta zbog odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Sarajevski portal klix.ba prenosi da su okupljanje organizovali Palestinska zajednica u BiH, Egipatska unija u BiH, Udruženje Mladi muslimani i Udruženje Palestinsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva.

Navodi se da se okupljenima koji su poručili Trampu da je Jerusalim glavni grad Palestine obratio bivši reis-ul-lema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

„Pozivamo muslimanski svet da se ujedini u svemu onom što treba da ima čast i dostojanstvo na ovom svetu. Podržavamo odluke Arapske lige da se primene sve rezolucije UN i Saveta bezbednosti, a Palestincima šaljemo simpatije“, poručio je Cerić.

Podseća se da je Tramp 6. decembra objavio da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izreala uz tvrdnju da je to trebalo mnogo ranije učiniti. Nakon njegovog poteza usledile su osude državnika iz celog svijeta koji su poručili da će Trampova odluka destabilizovati Bliski istok.

Portal navodi da je u protestima zbog priznavanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela više osoba poginulo i povređeno, kao i da su islamske zemlje kao odgovor na njegovu odluku priznale istočni Jerusalem glavnim gradom Palestine i pozvale sve države da priznaju državu Palestinu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike