Mogerini: Zapadni Balkan jedna od glavnih tema na forumu

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini rekla je danas po dolasku na Strateški forum na Bledu da je jedna od glavnih tema razgovora s njenim slovenačkim sagovornicima i tokom skupa Zapadni Balkan i kako zajedno da učine da region napreduje ka EU.

„To je verovatno tema o kojoj sam najviše razgovarala sa našim slovenačkim sagovornicima, kako možemo zajedno da učinimo da ceo region Zapadnog Balkana značajno napreduje na putu ka Evropskoj uniji, svih šest zapadnobalkanskih partnera koje imamo“, rekla je Mogerini i dodala da će se o tome razgovarati i dalje tokom današnjeg Foruma na Bledu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku je rekla da joj je ovo prva zvanična poseta Sloveniji i da je razgovarala sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Karlom Erjavcem, da će nastaviti sastancima sa predsednikom Broutom Pahorom, premijerom Mirom Cerarom, ministarkom odbrane Andrejom Katič i ministarkom unutrašnjh poslova Vesnom Žnidar, a da će sutra razgovarati sa članovima parlamenta.

Učešće na forumu je takodje prilika da se sastane sa nekim od važnih sagovornika Unije kao što su turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušogu i, kako je navela, sa prijateljima iz Zapadnog Balkana.

Na pitanje o tome da li razgovori o članstvu u EU sa Turskom treba da se nastave ili prekinu, Mogerini je rekla da će EU nastaviti da razgovara sa Turskom.

Ona je ukazala da su pre mesec i po dana u Briselu održani politički pregovori sa Turskom sa njenim turskim kolegama ministrom za spoljne poslove Mevlutom Čavušogluom i ministrom za EU i glavnim pregovaračem Omerom Džlikom.

To su, prema rečima Mogerinijeve, bili dobri razgovori, iako se ne slažu uvek po svim pitanjima i ima spornih pitanja kao što su ljudska prava, osnovne slobode, položaj novinara.

„Naši stavovi se dosta razlikuju po tim temama ali pregovori se nastavljaju. Pre svega zato što je Turska partner u regionu u mnogo različitih oblasti i zato što je ona i dalje zemlja kandidat“, rekla je Mogerini i dodala da će se razgovori sa Turskom nastaviti i da će dve strane u tim razgovorima zajedno definisati budućnost odnosa.

Visoka predstavnica je ukazala da će kasnije ove nedelje biti održan sastanak ministara spoljnih i evropskih poslova EU u Talinu na kojem će glavna tema biti Korejsko poluostrvo.

Ona je ukazala da je uoči tih pregovora dobro što se na Bledu nalaze dva važna aktera u tom pitanju, a to su šef Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukijo Amano i šef Organzacije o sveobuhvatnom ugovoru o zabrani nuklearnih proba (CBTO) Lasina Zerbo , što je ocenila kao dobar strateški izbor organizatora foruma.

„Sastaćemo se sa obojicom i pokušati da razgovaramo kako EU i medjunarodne organizacije mogu da pomognu u jačanju programa neširenja nuklearnog oružja. To je važan deo našeg rada, i ključno bezbednosno pitanje i ta tema će biti jedan od glavnih elemenata u mom obraćanju na forumu kasnije danas“, rekla je Mogerini.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike