U trendu

Na Troglavi, na 2.000 metara visine, usred planinskih lanaca

PODGORICA – Za dvadesetak dana u skicentru Kolašin 1600 na planini Bjelasici počinje letnja turistička sezona, a posetiocima su, kako kaže direktor Saša Jeknić, na raspolaganju foto-safari, džiping safari, biciklizam, specijaliteti tog kraja i, iznad svega, nezaboravan ambijent.

Taj ski centar je u februaru ove godine pokrenuo svoju šestosednu žičaru do jednog od vrhova Bjelasice, Troglave, na 2. 035 metara nadmorske visine, odakle pogled „omeđuju“ planine Durmitor, Lovćen, Kučke planine, Komovi, Sinjajevina, Moračke planine, a vidik puca sve do Prokletija.

U Ski centar „Kolašin 1600“ do sada je uloženo 17 miliona evra, a u planu je i izgradnja žičare, koja će ovaj povezati sa ski centrom Kolašin 1450, kao i nabavka mašina za osnežavanje ski staza, te izgradnja četiri hotela visoke kategorije kod restorana „Troglava“.

Direktor Jeknić ističe da je pre dve nedelje završen tender za izvođača šestosedne žičare koja će povezati „Kolašin 1450“ i „1600“, a najbolji ponuđač je firma „Doplermajer“, koja je radila i žičaru na lokalitetu „1600“.

Svemu ovome dodatan impuls predstavlja izgradnja autoputa Bar – Boljare, tako će se od Podgorice do skijališta u Kolašinu stizati za 30 minuta, a od primorja ih deli 50-tak minuta, što ih čini jednim od najbolje povezanih skijališta u Crnoj Gori.

Za ljubitelje skijanja dobra vest je da su skijališta Srbije, Crne Gore i Republike Srpske potpisala ugovor da sezonski ski pasovi važe i na Bjelasici.

„Onaj ko poseduje ski pas, na primer za Kopaonik ili Jahorinu, uz određenu papirologiju moći će tri dana besplatno da skija na stazama Ski centra ‘Kolašin 1450’, a ako sve bude išlo po planu već krajem 2020. možemo se pohvaliti da ćemo spojiti ski centre ‘Kolašin 1450′ i ‘1600’, tako da će sa jednim ski pasom skijaši uživati u 45 kilometara staza“, rekao je Jeknić.

Za mališane iz Kolašina i okoline obezbeđen je besplatan ski pas, jer, kako kaže Jeknić, želja je da skijanje postane nezaobilazna stvar njihovog odrastanja i da stvore zaljubljenike zimskih sportova.

Jedan od njih je šestogodišnji Jakov, koji, kaže, između mora i planine radije bira sneg, da se vozi žičarom i da skija.

Kaže da mu je najbolja staza Jaglančar, jer je dugačka i sa malo krivina “kako njemu odgovara, jer ne može svaki čas da se navija”, a do snega i zimske sezone „savetuje“ da se probaju ovdašnji specijaliteti, palačinke i kačamak, kaže, obavezno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.