Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 8. novembra

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani u nedelju, 8. novembra, objavila je danas predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović.

U poslanici koju je objavila povodom raspisivanja izbora, predsednica je pozvala građane, posebno one najmlađe, da izađu na birališta, a učesnike izbornog procesa na “politički korektna sučeljavanja”.

“Pozivam sve koji će se takmičiti za glasove birača da svečanost demokratije ne pretvore u karneval demokratije. Hrvatska je umorna od bespotrebnih sukoba i jalovih rasprava”, navela je Grabar-Kitarović i ocenila da je vreme da se “ostavi na miru pepeo prošlosti”.

Predsednica je raspisala izbore za osmi saziv Sabora od samostalnosti Hrvatske posle konsultacija s predsednicima parlamentarnih stranaka.

Sabor Hrvatske formalno je raspušten prošlog ponedeljka, a izbori moraju da budu održani najkasnije 60 dana od raspuštanja parlamenta, odnosno do kraja novembra.

Po objavi datuma, kreće zakonski rok od dve sedmice za predaju lista, dva su dana predviđena za eventualne žalbe, a zatim počinje i zvanična kampanja.

Hrvatska je podeljena na 10 izbornih jedinica u kojima se bira po 14 poslanika, a tri poslanika bira dijaspora u posebnoj 11. izbornoj jedinici. Pripadnici nacionalnih manjina biraju ukupno osam poslanika, od kojih najmanje tri mesta pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini. Manjine mogu da glasaju ili u 12. izbornoj jedinici ili po mestu prebivališta u nekoj od 10 preostalih jedinica za opšte liste.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja CRO Demoskop pokazuje da se leva koalicija koju vodi vladajuća Socijaldemokratska partija približila na samo jedan odsto “Domoljubnoj koaliciji” koju predvodi opoziciona Hrvatska demokratska zajednica. Pre pola godine razlika između koalicije levog centra i desne koalicije bila je veća od šest odsto.

Na poslednjim izborima 4. decembra 2011. godine ubedljivo je pobedila koalicija levog centra, koju su uz SDP činili još Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska stanka penzionera. Na tim izborima, posle osam godina vlasti, poražena je desna Hrvatska demokratska zajednica, uzdrmana brojnim korupcijski aferama vezanim uz stranački vrh i bivšeg lidera Ivu Sanadera.

U međuvremenu su Sanaderu poništene dve osuđujuće presude za korupciju i ratno profiterstvo i oba suđenja su vraćena na ponovljeno suđenje. Očekuje se da bi Sanader uskoro mogao izaći iz istražnog zatvora u kojem se nalazi skoro tri godine, pošto zagrebački sud sutra treba da odluči o tome hoće li priznati dve nekretnine kao garanciju da se bivšem predsedniku HDZ-a istražni zatvor zameni odbranom sa slobode.

(Beta)

Ostavite komentar