U trendu

Petrinja: Umesto „srpskog veselja“- spomen ploča Tuđmanu

PETRINJA – U Petrinji je danas na gradskom trgu otkrivena spomen ploča pokojnom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, u znak, kako navodi Hina, zahvalnosti i povodom godišnjice njegova posete Petrinji tom gradu pre 27 godina, a na skupu su se čule reči zahvalnosti „braniteljima što nisu dopustili da se u Petrinji na ovaj dan održi ‘nekakav festival ojkanja’ i ‘nekakvo srpsko veselje'“.

Hrvatska agencija navodi da je „početkom Domovinskog rata, 25. avgusta 1991. godine, hrvatski predsednik dolaskom u Petrinju dao veliku podršku braniteljima i stanovnicima, jer je deo petrinjskog područja u to vreme već bio zahvaćen ratom“.

Navodi se da je svečanosti u Petrinji prisustvovao i ministar hrvatskih ratnih veterana Tomo Medved, koji je „istakao zasluge Franje Tuđmana za uspostavu, odbranu i nastanak samostalne savremene Hrvatske“.

„Sačuvajmo ta postignuća, čuvajmo Hrvatsku kao modernu savremenu zemlju u kojoj će biti osigurana budućnost mladima“, poručio je Medved.

Navodi se da su na svečanosti još govorili zamenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i Miodrag Demo, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je kazao da „Petrinjci zaslužuju bolji život s obzirom na žrtvu koju su dali u Domovinskom ratu“.

Hina prenosi da se Demo „ujedno zahvalio braniteljima što nisu dopustili da se u Petrinji na ovaj dan održi ‘nekakav festival ojkanja'“.

„Na današnji dan 1991. godine ovde je bio hrvatski predsjednik, na današnji dan 1991. godine četnici su počeli da napadaju Vukovar, a mi smo trebali ovde da imamo nekakvo srpsko veselje“, rekao je Demo, inače odbornik u zagrebačkoj Skupštini stranke Bandić Milan i predsednik tamošnjeg Odbora za ratne veterane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.