U trendu

Plenković: EU s oprezom i neodobravanjem prati Dodikove najave

Poruke srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika s neodobravanjem i oprezom se prate u Evropskoj uniji, izjavio je danas u Briselu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je rekao da je na dvodnevnom samitu čelnika EU, koji se završio danas, u okviru rasprave o spoljnoj politici inicirao raspravu o Bosni i Hercegovini, prenosi agencija Hina.

„U raspravu su se uključili nemačka kancelarka Angela Merkel, slovenački premijer Janez Janša, madjarski Viktor Orban, španski Pedro Sančes, još nekoliko kolega i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel. Svi su svesni napetosti situacije, gde svi s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke koje dolaze od Dodika u pogledu funkcionidanja BiH“, rekao je Plenković.

Dodik je u poslednje vreme najavio niz koraka koji bi praktično vodili prema odcepljenju srpskog entiteta od BiH.

Izmedju ostalog, najavio je da će najkasnije početkom novembra parlamentu RS uputiti predloge zakona kojima se taj entitet povlači iz ranijih dogovora o uspostavljanju oružanih snaga BiH, iz državnih bezbednosnih agencija te pravosudnih tela i jedinstvenog prikupljanja carina na nivou države.

Plenković je rekao da je u raspravi istakao potrebu da se na vreme postigne konsenzus o izbornom zakonu kako bi se Hrvatima, kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu, omogućilo da se njihovi predstavnici biraju na legitiman način u institucije BiH.

„Verujem da će razgovori koje će sledeće nedelje voditi predstavnici EU-a i SAD ići u tom smeru“, rekao je Plenković.

U okviru rasprave o migracijama, čelnici EU razgovarali su i o akcionim planovima kojima bi se državama koje nisu članice EU pomoglo da bolje upravljaju migracijama. Jedna od tih država je i Bosna i Hercegovina.

Plenković je rekao da je tu reč o nizu mera kojima bi se pomoglo tim zemljama da jačaju svoje kapacitete kako bi bolje izdržavale migrantski pritisak i kontrolisale migrantske tokove kako se ne bi prelivali u države članice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar