U trendu

Premijer Federacije BiH Novalić osudjen na četiri godine zatvora

Sud BiH osudio je danas premijera Federacije BiH Fadila Novalića (SDA) na četiri godine zatvora, zbog nabavke stotinu neispravnih kineskih respiratora u vrednosti od oko 5,4 miliona evra u vreme početka pandemije kovida-19.

Prvostepenom presudom, osim Novalića, osudjen je i Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrene maline“ na pet godina zatvora, preko koje su nabavljeni sporni respiratori.

Bivšem direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku izrečena je zatvorska kazna u trajanju od šest godina.

Prema odluci Suda, firma „Srebrena malina“, mora platiti kaznu od 200.000 konvertibilnih maraka (oko 100 hiljada evra), dok Hodžić mora vratiti 600.000 KM (oko 300 hiljada evra).

Ministarka finansija Federacije BiH Jelka Milićević (HDZ BiH) je oslobodjena optužbi.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić nije prisustvovao izricanju presude.

Reč je o prvostepenoj presudi, izrečenoj posle sudskog procesa koji je počeo u februaru 2021. godine.

Optužnicom Tužilaštva BiH Novaliću i ostalima na teret je stavljen niz krivičnih dela, kao što su zloupotreba položaja, primanje mita, trgovina uticajem, pranje para, nesavestan rad u službi.

Svi osudjeni su proglašeni krivim za produženo krivično delo zloupotrebe položaja, dok su oslobodjeni optužbi za pranje novca i primanje mita.

U martu 2020. kupljeno je 100 respiratora iz Kine u vrednosti od oko 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,4 miliona evra).

Reč je o kupovini u kojoj su učestvovali Vlada Federacije BiH i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), koje su putem firme „Srebrena malina“ iz Srebrenice nabavili respiratore, za koje se kasnije ispostavilo da su neupotrebljivi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.