U trendu

Prosvetari odbili ponudu vlade o povećanju zarada

ZAGREB – Sindikati zaposlenih u obrazovanju, koji štrajkuju duže od mesec dana zahtevajući povećanje koeficijenta složenosi posla, odbili su poslednju ponudu premijera Andreja Plenkovića o povećanju zarada i najavili nastavak obustave rada.

Nakon referendumskog izjašnjavanja, predstavnici sindikata zaposlenih u obrazovanju saopštili su da je vladin predlog o povećanju zarada prosvetarima odbijen velikom većinom u svim sindikatima.

Predsedik Nezavisnog sindikata, Branimir Mihalinec, je rekao da štrajk ide dalje „punom snagom“.

„Mi smo vladi objasnili ključ problema, ključ je u koeficijentu složenosti poslova“, rekla je Sanja Šprem iz Hrvatskog sindikata učitelja.

Šprem je rekla i da smatra da postoji ogromna odgovornost vlade prema sisteu obrazovanja.

„Upravo su premijer i vlada svojim postupcima doveli zaposlene u 35. dan štrajka. Štrajk ide dalje. U ovom momentu najmudriji potez premijera je da pozove sindikate ponovno za stol. Ja ne insistiram na tome, neka vlada pokaže mudrost“, rekla je Šprem.

Ona je rekla i da Vlada Hrvatske ovaj odgovor odbijanja mora shvatiti kao pokazatelj da su učitelji u učionicama i zbornicama poistovetili koeficijent složenosti poslova s koeficijentom dostojanstva.

Premijer Andrej Plenković ni ministarka obrazovanja Blaženka Divjak pre objave rezultata nisu hteli juče da govore o daljim mogućim opcijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.