Protesti u Skoplju: 12 uhapšenih, povređen novinar

U protestima koji su drugu noć zaredom održani u Skoplju uhapšeno je 12 osoba, a jedan novinar je povređen. To je za agenciju AFP potvrdio portparol policije Toni Angelovski. Kako javljaju makedonski mediji, demolirana je kancelarija predsednika Đorđa Ivanova.

Foto: Beta

Foto: Beta

Situacija je eskalirala kada je nekoliko desetina mladića bukvalno demoliralo Predsedništvo, izbacili su nameštaj i spalili sve na ulici, a potom je  intervenisala policija i privedeno je desetak ljudi, javila je Al Džazira.

Građani su jajima i kamenjem zasuli zgradu Predsedništva i zapalili sliku predsednika Ivanova. Među njima je i predsednik SDSM-a Zoran Zaev koji je još jednom potez predsednika nazvao „državnim udarom“.

Kako navodi Al Dažazira, procenjuje se da je najmanje 3.000 učestvovalo u protestima. Prethodno su pristalice Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i građanske organizacije pozvale Ivanova da povuče odluku o aboliciji 56 osoba, većinom političara, i da ode s dužnosti.

Do sukoba je došlo kada su demonstranti pokušali da probiju kordon policije i upute se ka sedištu vladajuće VMRO-DPMNE. Demonstranti su se u stampedu razbežali sa ulica makedonske prestonice.

Građani Skoplja već drugi dan izražavaju revolt zbog odluke Ivanova da pomiluje odgovorne za aferu „prisluškivanje“.

Pristalice vladajuće VMRO-DPMNE okupile su se ispred opozicione SDSM, javljaju makedonski mediji, koji izveštavaju da je do tuče i incidenata došlo i tokom protesta u Bitolju.

Kako navode makedonski mediji, Ivanov i dalje odbija da primi zapadne ambasadore, a SAD su ranije danas osudile njegovu odluku da blokira istragu o aferi „prisluškivanje“, upozorivši da će to naškoditi šansama Makedonije da uđe u NATO i EU.

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu „prisluškivanje“, Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku poicije Gordanu Jankulovsku.

U aferi „prisluškivanje“, koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione SDSM Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi – političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

Političke tenzije u Makedoniji su veoma povišene u proteklih 24 časa, pa su u pitanje dovedeni i izbori zakazani za 5. jun, navode makedonski mediji.

Lider najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev prethodno je pozvao demonstrante da mirno protestuju i da izbegavaju nasilje. On je najavio da će SDSM narednih dana organizovati nove ulične proteste.

Ivanov nije danas hteo da govori o dešavanjima i tenzijama u svojoj zemlji, kao ni o zahtevima za njegovom ostavkom, prenela je regionalna tv N1.

On je kratko rekao da ne želi da komentariše dogovor vlasti i opozicije iz Pržina, nakon čega je usledila odluka o vanrednim izborima, a zatim i odustajanje najjače opozicione stranke, zbog, kako su tada naveli, nepostojanja fer uslova.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar