U trendu

Radunović: Inicijativa o malom šengenu dobrodošla

PODGORICA – Predsednik skupštinskog odbora za evropske integracije Crne Gore Slaven Radunović, koji je i ujedno poslanik opozicionog Demokratskog fronta, rekao je danas da inicijativa o bližem povezivanju zemalja regiona, „malom šengenu“, ne bi ugrozila put Crne Gore prema Evropskoj uniji, te da je svaka inicijativa koja olakšava život građanima i privredi dobrodošla.

„Zašto ne bismo građanima omogućili da mogu lakše da funkcionišu, a svojim preduzećima da mogu jeftinije da dolaze do robe, da ne plaćaju više inspekcije, parkiranje kamiona na granicama kamiona po nekoliko dana i slično“, kazao je Radunović, a prenose podgoričke Vijesti.

Radunović je kazao i da ne prepoznaje nešto što bi u toj inicijativi moglo da našteti više nego što bi donela koristi.

„Približavanje između država regiona i otvaranje granica definitivno ne može da bude razlog da se proces (evropskih) integracija uspori“, naveo je Radunović.

On smatra da Crna Gora treba da se pridruži tom sporazumu, jer, kako navodi, granice, posebno prema Srbiji su zagušene i postroji ogroman problem sa protokom roba, a povremeno i sa protokom ljudi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama 10. oktobra u Novom Sadu potpisali su Deklaraciju o namerama o uspostavljanju „malog šengena“ između te tri države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.