U trendu

Rumunija ratifikovala protokol o pristupanju MKD u NATO

BUKUREŠT – Rumunski parlament je na današnjoj plenarnoj sednici ratifikovao Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u.

Procesu ratifikacije u rumunskom parlamentu prisustvovao je i predsednik Sobranja Severne Makedonije Talat Dzaferi koji se obratio rumunskim poslanicima, prenosi A1on.mk.

„Rumunija je danas još jednom pokazala svoju posvećenost, prijateljstvo i podršku Severnoj Makedoniji u ostvarivanju njenih evroatlantskih opredeljenja, omogučavajući joj koherentnu i zajedničku budućnost. Dopustite mi iskreno da se zahvalim u moje lično ime, i u ime poslanika Sobranja Severne Makedonije, kao i u ime naših građana, jer nam je čast što ste nam pravi prijatelji i partneri“, istakao je Dzaferi.

Rumunija je sedma zemlja članica NATO koja je ratifikovala Protokol o učlanjenju Severne Makedonije u Alijansu. Prva država u ovom procesu je bila Grčka, a nakon nje Slovenija, Albanija, Bugarska, Hrvatska i Crna Gora.

Sutra Protokol o pristupanju Severne Makedonije u NATO treba da bude ratifikovan u Litvaniji, pa Dzaferi iz Bukurešta putuje za Vilnus, gde će se obratiti poslanicima litvanskog parlamenta.

Države-članice NATO 6. februara su potpisali Protokol o pristupanju Severne Makedonije u NATO. Nakon ratifikacije Protokola o pristupanju u svih 29 parlamenata zemalja-članica Alijanse, Severna Makedonija zvanično će postati punopravna članica.

(Tanjug)

Napišite komentar