U trendu

Savet ministara BiH bez saglasnosti o proglašenju 11. jula Danom žalosti u celoj BiH

 Savet ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj telefonskoj sednici nije postigao saglasnost da sutra u BiH bude proglašen Dan žalosti.

„Savet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sednici sa šest glasova za i četiri protiv, u dva kruga glasanja, nije postigao konsenzus u vezi sa donošenjem odluke o proglašenju 11. jula 2021. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, koju je predložilo Ministarstvo spoljnih poslova“, saopštio je Savet ministara.

Nije precizirano koji su ministri glasali za, a koji protiv proglašenja 11. jula Danom žalosti u celoj BiH.

U Memorijalnom centru Potočari sutra će se održati komemoracija srebreničkim žrtvama, stradalim tokom ofanzive srpskih snaga u julu 1992. godine.

Danas je na spomen-obeležje ubijenim Srebreničanima u kompleksu Memorijalnog centra u Potočarima cveće položio ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, kao i zamenik ministra kulture i turizma Turske Serdar Cam, koji boravi u trodnevnoj poseti Bosni i Hercegovini.

On je juče izjavio da „nikada neće biti zaboravljeno da je u genocidu u Srebrenici ubijeno više od osam hiljada ljudi“, kao i da je negiranje genocida u Srebrenici neprihvatljivo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.