U trendu

SIRIZA: Nova demokratija je prihvatila Sporazum iz Prespe

ATINA – Najveća opoziciona grčka strana SIRIZA, bivšeg premijera, Aleksisa Ciprasa, saopštila je da nije prošlo ni deset dana od formiranja nove vlade u Grčkoj, a da je ona javno priznala da je bivši premijer te zemlje bio u pravu oko Prespanskog sporazuma, prenosi makedonska televizija Sitel.

Kako navode, potvrda o tome je i jučerašnja panel diskusija u Atini na kojoj su učestvovali makedonski šef diplomatije Nikola Dimitrov, pored koga su se ministri iz redova sada vladajuće Nove demokratije javno založili za bolju budućnost i saradnju između Grčke i Severne Makedonije.

„Nova demokratija i aktuelni grčki premijer Kirijakos Micotakis sedam meseci su gurali politiku kvazi-patriotizma. Podsticali su nacionalizam i radikalno desničarske teorije zavere kako bi ulovili glasova radikalne desnice. Otišli su toliko daleko što su govorili da smo potpisali Sporazum iz Prespe u zameni za povećanju penzija. Samo deset dana nakon izbora, politika bivše vlade SIRIZA u vezi Prespanskog sporazuma je sada sasvim opravdana“, navodi se u saopštenju Ciprasove stranke.

Izvinjenje od nove grčke vlade zahtevao je i bivši ministar spoljnih poslova te zemlje Nikos Kocijas.

„Drago mi je što im se sada dopada sporazum. Pretili su mi smrću, nazivali su me izdajnikom, zar ne zaslužujem sada da mi se izvine“, poručio je jedan od potpisnika Prespanskog sporazuma Kocijas.

Američki analitičar Džek Dalgarian u kolumnu za list Neokosmos je napisao da Micotakis, sada kada je na čelu grčke vlade, moraće da promeni svoju politiku pretnje prema svom susedu.

„Micotakis je najavio da će poštovati Prespanski sporazum, ali i da će vršiti pritisak na Skoplje oko upotrebe termina „makedonski“ u kulturi, jeziku, kao i proizvoda. Koliki pritisak će moći da upotrebi, zavisi od NATO i EU, koji žele brzo i nesmetano da uključe Severnu Makedoniju u oba saveza“, navodi Dalgarian.

(Tanjug)

Napišite komentar