U trendu

SNC traži ravnopravan tretman Srba u Crnoj Gori

PODGORICA – Srpski nacionalni savjet Crne Gore (SNC CG) pozvao je danas aktuelna vlast u Crnoj Gori da srpskom narodu obezbedi ravnopravan tretman sa drugim nacionalnim zajednicama.

„Vlast u Crnoj Gori, u koaliciji sa manjinskim narodima, zaustavila je svaku perspektivu građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi. U svim sferama društvenog i političkog života pretpostavila je, naročito Bošnjake i Albance, srpskom narodu, diskriminišući tako sve srpske kadrove koji nijesu spremni da mijenjaju sopstveni identitet po već očiglednom projektu asmilacije srpskog naroda u nacionalne Crnogorce“, ističe se u saopštenju.

SNC CG takođe ocenjuje da je „maćehinski odnos Crne Gore prema srpskom narodu iz godine u godinu sve je uočljiviji, a traje već duže od 15 godina“, a sve ono što je srpski narod mogao ostvariti kao svoje legitimno pravo uoči referenduma o izdvajanju iz zajedničke države, pa i nakon njega, „sada je nemoguće“.

Kako se dodaje, institucije u Crnoj Gori zatvorene su za srpske organizacije i pojedince koji se bave očuvanjem nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta.

„Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u potpunosti je blokiran, a Zakon o manjinskim pravima i slobodama, usvojen u maju prošle godine, još nije implementiran i ne zna se do kada će ta konfuzija i neregularnost da traju. Očigledan je pokušaj vlasti da zaustavi srpske medije koje je Srpski nacionalni savjet mukotrpno stvarao skoro deset godina i sa njima se borio za istinu o istorijskoj postojanosti srpskog naroda na prostoru Crne Gore, i protiv promovisanja očiglednih falsifikata“, napominje se u saopštenju.

U Crnoj Gori Srbi u ovom trenutku nemaju svoju državu, jer su sve inicijative i potrebe srpskog naroda neprihvatljive i blokirane, zaključuje SNC CG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.