U trendu

Sofija iz Atine poziva Ankaru da 'poštuje pravila dobrosusedstva'

Tokom posete Atini, bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva danas je povodom tenzija u Sredozemlju pozvala Ankaru da „poštuje medjunarodno pravo i pravila dobrosusedstva“.

„Rast tenzija u istočnom Sredozemlju predstavlja opasnost za čitavu Evropsku uniju“, rekla je ona na konferenciji za štampu sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendiasom.

Grčka Ratna mornarica bila je podignuta u visokoj pripravnosti prošle sedmice pošto je Turska poslala vojne brodove ka obližnjem najistočnijem grčkom ostrvcu, Kastellorizu, da prate brod za traganje za prirodnim gasom u podmorju.

„Ankara nastavlja da održava (svoj) ilegalni plan koji obuhvata delove grčkog epikontinentalnog pojasa“, izjavio je danas portparol grčke vlade, Steljos Pecas, iako, kako je istakao, „turski istraživački brod je usidren, a (turski) vojni brodovi se povlače“.

„Grčka želi da ima kanale komunikacije sa Turskom, uvek u okviru medjunarodnog prava i dobrosusedskih odnosa“, dodao je on.

Bugarska ministarka je rekla da se „svaki spor može rešiti dijalogom“.

„Turska nam je najvažniji sused i imamo sve interese za održavanje dobrih odnosa. Ali, ona (Turska) mora delovati u okviru medjunarodnog prava“, ukazala je ona.

Izjavila je i da deli grčki „bol“ zbog ponovnog pretvaranja Aja Sofije u Istanbulu u džamiju, a do nedavno je bila muzej, na osnovu politike iz 1920-ih godina o evropejizaciji Turske. Medjutim, sadašnji predsednik Redžep Tajip Erdogan je odlučio da tu zgradu vrati muslimanskom bogosluženju, a prvo je održano u petak, 24. jula.

Bugarski premijer Bojko Borisov održava dobre odnose s turskim predsednikom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.