Svilanović podneo izveštaj o radu Saveta za regionalnu saradnju protekle godine

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović podneo je danas na desetom godišnjem sastanku ove organizacije održanom danas u Dubrovniku, izveštaj o radu te organizacije tokom protekle godine.

Učesnici godišnjeg sastanka odobrili su godišnji izveštaj Saveta za period 2016-2017. godina, a predstoji još odobrenje na sastanku ministara spoljnih  poslova i sastanku šefova država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se održava sutra, saopštio je RCC.

„Iako su regionalni izazovi i oscilacije na nacionalnim političkim scenama ponekad ometali napore Saveta za regionalnu saradnju, možemo se nadati napretku koji je na vidiku u pogledu produbljivanja ekonomske saradnje te snažnog upravljanja i stabilnosti unutar regiona,“ rekao je Svilanović i dodao da je u tom smislu dijalog između učesnica Saveta, u različitim formatima regionalne saradnje, odigrao ključnu ulogu.

Svilanović je rekao da je Savet sakupio i usmerio političku podršku ka ciljevima strategije Jugoistočna Evropa 2020 dok je opipljiv napredak postignut u daljem unapredjenju trgovine i investicione integracije, definisanju efikasnih politka zapošljavanja i njihove primene, jačanju saradnje na polju obrazovanja, istraživanja i inovacija, pružanju podrške dobrom upravljanju i jačanju sigurnosti.

Generalni sekretar je dodao da je regionalna saradnja dostigla važan trenutak, ističući izuzetno veliku pažnju koja se posvećuje reformama kojima se može povećati ekonomska atraktivnost regiona i koje ga mogu učiniti otpornijim.

Predstavljajući Hrvatsku kao predsedavajuću Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi za period 2016-2017. godina, ambasador Mario Horvatić se obratio skupu u ime jednog od domaćina poželivši dobrodošlicu učesnicima na poslednjem sastanku pod odlazećim hrvatskim predsedavanjem.

„Očekujemo ministarski sastanak i samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na kojima ćemo iskoristiti ove pozitivne trendove i potvrditi viziju evropske perspektive Jugoistočne Evrope. Osim toga, Dubrovački forum 1. jula će pružiti širi okvir za dijalog o ekonomskom razvoju, stabilnosti i sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi kroz jačanje ovih oblasti i u zemljama jadranskog i sredozemnog sliva.“, rekao je on.

Učesnici sastanka su takođe razmotrili napredak ostvaren protekle godine i razmenili vidjenja uloge i potencijala regionalne saradnje kao podsticaja procesu evropske integracije Jugoistočne Evrope.

Savet za regionalnu saradnju i Hrvatska kao predsedavajuća Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi za period 2016-2017. zajednički su organizovali 10. godišnji sastanak Saveta koji se održava zajedno sa sastankom ministara spoljnih poslova i sastankom šefova država i vlada učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike