U HR uhapšena dvojica državljana CG povezanih s mafijom

PODGORICA – Hrvatska policija uhapsila je dvojicu crnogorskih državljana osumnjičenih za učestvovanje u ubistvu koje se povezuje s ratom dva kriminalna klana u Crnoj Gori, škaljarskog i kavačkog, koje se dogodilo u Cetinju sredinom juna, javili su danas crnogorski mediji.

U Šibeniku su u sredu na osnovu poternice crnogorskog Interpola uhapšeni Pero Laličić (21), kojeg policija u Crnoj Gori sumnjiči da je direktni počinilac ubistva Bogdana Milića u Cetinju 11. juna i Mitar Marković (25), koji se tereti za podsticanje na ubistvo i pomaganje nakon izvršenog krivičnog dela.

Podgoričke Vijesti pišu da je policija kod njih pronašla falsfikovana hrvatska dokumenta.

Laličić i Marković toekom saslušanja nisu odgovarali na pitanja istražitelja, a trenutno su u ekstradicionom pritvoru i očekuje se njihovo izručenje Crnoj Gori.

Bogdan Milić, za kojeg policija u Crnoj Gori veruje da je blizak “škaljarskom kriminalnom klanu”, ubijen je dok je sedeo u lokalu “Portun” u centru Cetinja.

Na njega su pucala dvojica napadača sa silikonskim maskama na glavi. Tom prilikom ranjena su tri gosta lokala koji su sedeli za susednim stolom.

U petogodišnjem ratu između dva najjača kriminalna klana u Crnoj Gori – kavačkog i škaljarskog – do sada je ubijeno najmanja 40 osoba, među kojima su najmanje četiri slučajne žrtve.

Rat nekad jedinstvene kriminalne grupe počeo je krajem 2014. godine kada je u španskoj Valensiji nestao tovar od 200 kilograma kokaina.

U Hrvatskoj se skrivao i Miloš Radonjić, koji se smatra visokorangiranim članom „Kavačkog kriminalnog klana“. On je uhićen krajem srpnja u Slavonskom Brodu zbog krivotvorenja dokumenata. Kako je Hini ranije priopćeno iz crnogorskog ministarstva pravosuđa, Crna Gora će uskoro zatražiti njegovo izručenje.

Mediji u Hrvatskoj ranije su objavili da je Radonjić uhapšen nakon što je, navodno, priložio lažne dokumente uz zahtev za izdavanje pasoša u Novoj Gradiški. Nakon hapšenja priveden je u Županijski sud u Slavonskom Brodu, gde mu je određen istražni zatvor, a kasnije se ispostavilo da je za njim crnogorski Interpol raspisao međunarodnu poternicu “radi obezbeđenja prisustva u krivičnom postupku koji se protiv Miloša Radonjića vodi zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i omogućavanje uživanja opojnih droga”.

Miloš Radonjić je na naslovnice crnogorskih medija došao nakon što je na njega pokušano više atentata.

Četiri puta je bio meta napada, a za poslednji pokušaj njegovog ubistva policija i tužilaštvo terete dvojicu članova suprotstavljenog “škaljarskog klana”.

(Tanjug)

Napišite komentar