U trendu

Ukidaju se table „Dobrodošli u Republiku Srpsku“?

Na svim graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini uskoro će stajati zastava i obeležja države BiH, što do sada nije bio slučaj, navode „Nezavisne novine“.

Kako objašnjavaju, kada, na primer, iz Crne Gore preko graničnog prelaza Sitnica kod Trebinja ulazite u BiH, dočekuje vas velika tabla sa ćiriličnim natpisom „Dobro došli u Republiku Srpsku“ i engleskim „Welcome to Republic of Srpska“, ali nigde nema nikakvog obiležja BiH.

Načelnik Ođeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević rekao je za Fenu da, kada je reč o državnim obeležjima na graničnim prelazima, na njima moraju stajati sva obeležja države BiH.

To je potvrdila i portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković, koja je rekla da je Savet ministara BiH u martu 2016. zadužio sve bosanskohercegovačke institucije da preduzmu mere radi otklanjanja uočenih nedostataka ili nepravilnosti pri isticanju zastava BiH na institucijama, graničnim prelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

„Granična policija BiH zadužila je sve organizacione jedinice da uklone uočene nedostatke i zamene zastave, te su podeljene 144 nove zastave za jarbole i 105 novih zastava za smeštajne objekte organizacionih jedinica“, rekla je Dujković, prenosi Avaz.

Ona je istakla da na graničnom prelazu ne može da stoji samo tabla s nazivom nekog od bosanskohercegovačkih entiteta ili zastava entiteta, a da nisu postavljene tabla i zastava BiH.

Bosna i Hercegovina ima 83 granična prelaza, od čega je 55 međunarodnih, a 28 za pogranični saobraćaj.

U međunarodne granične prelaze se ubrajaju i četiri međunarodna aerodroma u BiH – Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banjaluka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar