U trendu

Ultimatum ambasadoru Libije, Dendias traži kopiju sporazuma

ATINA – Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas zatražio je u petak od ambasadora Libije u toj zemlji da do 5. decembra dostavi kopiju sporazuma koji je ta zemlja potpisala s Turskom o pomorskim granicama.

U suprotnom, upozorio je Dendijas, ambasador rizikuje da bude proteran iz zemlje, javlja Katimerini.

Turska i međunarodno priznata vlada u Libiji u sredu su potpisale sporazum o vodenim granicama u Sredozemnom moru, što bi moglo da zakomplikuje sporove Ankare oko istraživanja energije s drugim zemljama.

Sporazum su u Istanbulu potpisali turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i šef vlade sa sedištem u Tripoliju Fajez al Seraj, prenosi Rojters.

„To znači zaštitu turskih prava koja proizilaze iz međunarodnog prava“, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu i dodao da bi takvi sporazumi trebalo da budu potpisani i s drugim zemljama, ako se prevaziđu razlike.

Vest da je potpisala taj sporazum objavila je Turska, ali nije objavila mnogo detalja o memorandumu o razumevanju, niti gde se tačno susreću turske i libijske vode.

Kako se navodi, Grčka je odbacila tu objavu kao apsurdnu, budući da se time ignoriše prisustvo grčkog ostrva Krit između obala Turske i Libije.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas izjavio je tada da pomorski sporazum između Libije i Turske „ignoriše nešto što je očigledno, a to je da između te dve zemlje postoji velika geografska kopnena masa Krita“.

„Shodno tome, takav pokušaj graniči se sa apsurdom“, rekao je Dendijas.

Tenzije između Turske i Grčke su u poslednje vreme već povećane zbog iskopavanja gasa koje Turska vrši u istočnom Mediteranu nedaleko od obale Kipra, zbog čega EU preti uvođenjem sankcija Turskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.