U trendu

Usled ekonomske krize u Grčkoj 355.000 stanovnika manje

ATINA – Ukupan broj stanovnika Grčke pao je za 355.000 od 2008. do 2017. godine, izjavio je profesor sa Univerziteta Tesalija Giorgos Rahiotis, pripisujući pad stope natalitata ekonomskoj krizi, prenosi ANA-MPA.

Govoreći o „Aspektima demografskih problema u Grčkoj“, profesor Rahiotis je rekao da bi trenutno rešenje bilo da se mladi, visoko specijalizovani naučnici vrate u Grčkoj, a država da uvede inicijative za podršku majčinstva i rađanja bez obzira na broj dece.

Posebno je hitno, kako je on rekao, ponovno uspostaviti demografsku ravnotežu u osetljivim delovima zemlje, kao što su Istočna Makedonija, Trakija, ostrva Severnog Egeja, gde se odnos nataliteta i mortaliteta pretvara u pitanje nacionalne bezbednosti.

Iako je pad nataliteta fenomen u celoj Evropi, a u Grčkoj je ovaj trend započeo još 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, broj stanovnika je nastavio da rasta zbog priliva migranata i nataliteta koji je u određenim trenucima nadmašio stopu mortaliteta.

„Međutim, ekonomska kriza i uključivanje Grčke u mehanizme memoranduma za zajmove poremetili su ravnotežu“, istakao je profesor Rahiotis, te naveo da je „Grčka doživale ogromnu ekonomsku i socijalnu katastrofu, bez presedana u godinama posle Drugog svetskog rata, a kao posledica toga natalitet je naglo pao“.

Pored toga, rekao je on, „od 2015. do 2017. godine, smrtnost je premašila broj rođenih, dok je u 2017. broj novorođenih pao na ispod 90.000 na godišnjoj osnovi“.

„Hiljade Grka produktivnog doba i visokog obrazovanja napustilo je zemlju. Držva treba više da pomogne porodicama, uključujući i ponovno uvođenje smanjenih poreza za porodice sa više dece i obezbediti penzije majkama sa mnogo dece“, zaključio je profesor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.