najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Velike vojne vežbe NATO i Crne Gore

Prostor od Danilovgrada do Skadarskog jezera biće od 31. oktobra do 4.novembra poprište međunarodne terenske vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija, prenose mediji u regionu.

U vežbama će učestvovati 570 vojnika iz 26 zemalja-članica NATO i partnerskih zemalja.

To su saopštili iz Vlade Crne Gore, uz podsećanje da vežbu organizuju Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe i Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

U pitanju je šesnaesta vežba koju organizuje Evroatlantski centar, a prva te vrste u Crnoj Gori, prenosi portal „In4s“. Iz Vlade poručuju da će vojni timovi uvežbavati mehanizme odgovora u slučaju prirodnih i drugih katastrofa. Vežba će doprineti jačanju kapaciteta pogođene države da efikasno koordinira operacije u vanrednim situacijama.

U vežbi učestvovati i 40 posmatrača iz 21 države koje su članice NATO ili su partnerske države. Scenario se zasniva na odgovoru na poplave i hemijske incidente koji utiču na stanovništvo i infrastrukturu u okolini Podgorice, u područjima reka Morače i Zete, u oblasti Skadarskog jezera, i na teritoriji susedne opštine Danilovgrad.

U taj posao uključeno je i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava koja su se pomerila usled poplava.

„Na vežbi će biti prikazane najnovije tehnologije otkrivanja, transporta i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava u okviru NATO programa ’Nauka za mir i bezbednost‘“, saopštili su iz Vlade.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike