U trendu

VMRO-DPMNE ne prihvata zahteve DUI

VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog saopštila je danas da neće prihvatiti zahteve najveće albanske partije u Makedoniji DUI Alija Ahmetija, i navela da su dvojezičnost na celoj teritoriji te države i produženje mandata Specijalnog javnog tužilaštva neprihvatljivi za tu stranku, prenosi MIA.

Kako se navodi, DUI je na sednici predsedništva te stranke saopštila da su uslovi te stranke za formiranje vladajuće koalicije pođednaka upotreba albanskog i makedonskog jezika na celoj teritoriji, produženje mandata javnog tužilaštva, članstvo Makedonije u NATO i EU.

„Koalicija Za bolju Makedoniju, sastavljena od 25 stranaka na čelu sa VMRO-DPMNE, nije saglasna, neće pregovarati i neće dozvoliti promenu Ustava sa ciljem da se uspostavi dvojezičnost na celoj teritoriji i produži mandat Specijalnom javnom tužilaštvu“, navodi se u saopštenju VMRO-DPMNE.

Povodom zahteva za produženje mandata Specijalnom javnom tužilaštvu, VMRO-DPMNE navodi da to nema veze sa pravdom, već da je „politički instrument u rukama jednog centra moći za ucene političara koji se zalažu za nacionalne interese makedonskog naroda i državne interese Makedonije“, prenosi RTS.

Ta stranka je dodala i da će nastaviti da se zalaže za unitarnu državu, zaštitu ustavnog poretka, kao i da te „principe nece menjati.

VMRO-DPMNE je takav stav iznela svega nekoliko dana pošto su albanski mediji u Makedoniji objavili da je formiranje koalicije najsnažnije makedonske i albanske partije „skoro gotova stvar“ i nakon što je, Gruevski, navodno, pristao na „seriju kozmetičkih promena“ na zahtev Ahmetija.

VMRO-DPMNE je na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra osvojio 51 mandat u Sobranju, ali mu za formiranje nove vlade nedostaje 10 mandata.

Prethodne nedelje, makedonski mediji su pisali da je Gruevski ponudio Ahmetiju mesto predsednika Sobranja i ministra finansija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.