najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Vrhovni sud odlučuje o žalbama na presudu Sanaderu

Vrhovni sud Hrvatske jutros je počeo trodnevnu sednicu na kojoj raspravlja o žalbama na prvostepenu presudu u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici u kojoj je, uz bivšeg premijera Ivu Sanadera, osuđena i njegova bivša stranka Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Uz bivšeg premijera i HDZ, u tom slučaju nepravosnažno je osuđeno još devet fizičkih i pravnih osoba, za izvlačenje oko deset miliona evra iz državnih preduzeća i institucija, preko privatne marketinške agencije Fimi-medija.

Prema presudi zagrebačkog Županijskog suda iz marta prošle godine, najveći deo novca završio je u „crnom fondu“ HDZ-a i kod Sanadera.

Sednici prisustvuje i Sanader, koji je u tom slučaju nepravosnažno osuđen na devet godina zatvora, a u sud je doveden iz zatvora u kojem se nalazi jer je osuđen na kaznu dužu od pet godina.

Na presudu su se žalilo i tužilaštvo i odbrane osuđenih, osim odbrane bivšeg portparola HDZ i Vlade Ratka Mačeka koji je jedni osuđen na uslovnu kaznu.

Nepravosnažnom presudom suda u Zagrebu, Sanader je osuđen na devet godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe za izvlačenje novca iz državnih preduzeća i institucija. Ako presuda postane pravosnažna moraće državi da vrati oko dva miliona nelegalno zarađenih evra.

HDZ, kao prva stranka osuđena za korupciju, kažnjena je s pet miliona kuna (oko 660.000 evra) i oduzimanjem 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona evra) nezakonite dobiti.

U tom slučaju, na zatvorsku kaznu od tri godine osuđen je bivši blagajnik HDZ Mladen Barišić, bivša knjigovođaa Branka Pavošević na godinu i po, a vlasnica Fimi-medije Nevenka Jurak na dve godine zatvora.

Bivši portparol HDZ i Vlade Ratko Maček osuđen je uslovno na godinu dana.

Ustavni sud nedavno je ukinuo prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hipo banka i Ina-MOL i vratio ceo slučaj na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

U tim slučajevima, u kojima se vodio jedinstven proces, Sanader je pravosnažno bio osuđen za ratno profiterstvo u slučaju Hipo banka i primanje deset miliona evra mita od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija u slučaju Ina-MOL.

Mediji već neko vreme spekulišu da bi Vrhovni sud mogao da ukine i presudu u slučaju Fimi-medija, što bi značilo automatsko puštanje na slobodu bivšeg premijera.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike