U trendu

Zaev najavio novu vladu Makedonije do kraja maja

Lider SDSM i kandidat poslaničke većine za premijera Makedonije Zoran Zaev najavio je danas da će nova vlada biti formirana do kraja maja.

„Postoji mogućnost da do kraja meseca bude izabrana vlada, saglasno rokovima, ali to zavisi od odluke gospodina (šefa države Djordja) Ivanova da li će dati mandat, zavisi i od tehničkih mogućnosti Sobranja i od mogućnosti poslanika da rade kako treba“, rekao je Zaev posle sastanka s Misijom OEBS u Skoplju.

Televizija MRT je prenela da je lider poslaničke većine rekao da veruje da će se stići da se vlada formira do kraja meseca zbog gradjana, jer to, kako je istakao, treba uraditi što brže pošto od toga zavisi i normalizacija stanja u državnim institucijama.

Predsednik Sobranja Talat Džaferi je danas šefu države Djordju Ivanovu poslao pismo u kojem traži da mandat za formiranje vlade dodeli lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i poslaničke većine Zoranu Zaevu.

Ivanov je obavešten da je formirana većina koju čine poslanici SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, i da je Talat izabran predsednik Sobranja Makedonije.

Džaferi je, pošto je izabran 27. aprila, izjavio da Ivanov ima rok od 10 dana da uruči mandat Zaevu, upozoravajući ga da će, ako to ne uradi, počiniti krivično delo.

Ivanov koji od početka marta odbija da dodeli mandat Zaevu, posle sastanka s visokim predstavnikom Stejt departmenta Hojtom Brajanom Jiem, zatražio je od lidera SDSM da održi javno datu reč i da pruži garancije da će njegova vlada raditi na jačanju „unitarnosti Makedonije“, a zatražio je i pomoć SAD za uklanjanje prepreka.

Kablovska Televizija 24 navodi da se nezvanično, po diplomatskim izvorima, ne isključuje  „mogućnost sastanka predsednika države i lidera SDSM“ Zaeva.

Zaev je sinoć na sednici Centralnog odbora SDSM izjavio da očekuje da će veoma brzo početi pregovore o formiranju nove vlade sa strankama sa kojima je formirana poslanička većina.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike