U trendu

Zvizdić: Dodik ponovo nasrće na suverenitet BiH

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocenio je da je izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, prema kojoj će „o pitanju granice izmedju Srbije i BiH biti onako kako Srbija kaže“, novi beskrupulozni nasrtaj na suverenitet BiH, ciljano urušavanje dobrosusedskih odnosa i namerna provokacija koja nema uporište u činjenicama.

Zvizdić je rekao da je zbog toga neophodno, „ne zbog Dodika, već zbog onih koji mogu biti zavedeni i poverovati u ovakvu utopijsku i besmislenu izjavu, jasno kazati da u vezi s pitanjem granice izmedju BiH i Srbije, nikada neće biti onako kako Srbija kaže“.

„Ta vremena, kada se o interesima BiH odlučivalo u našem susedstvu, su nepovratno prošla i sasvim sigurno se nikada više neće vratiti. Srbija i bosanskohercegovački entitet RS nisu i nikada neće biti ‘jedno’, kako Dodik insinuira“, navedeno je u saopštenju iz Zvizdićevog kabineta.

On je Dodikovu izjavu nazvao „populističkom“, ističući da je BiH „medjunarodno priznata, celovita i nedeljiva država Bošnjaka, bosanskohercegovačkih Srba, bosanskohercegovačkih Hrvata i ostalih“.

Prema njegovim rečima, RS je samo jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta, nastao u Dejtonu, sa jasno propisanim i ograničenim nadležnostima političko-administrativne jedinice u sastavu BiH, dok sva obeležja države pripadaju samo Bosni i Hercegovini.

Zbog toga će, kako je dodao, i u vezi s pitanjem granica biti isključivo onako kako kažu, odnosno kako predlože, pripreme, usvoje i provedu nadležne institucije države Bosne i Hercegovine, u skladu s interesima BiH i na bazi očuvanja njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i medjunarodnopravnog subjektiviteta.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike