U trendu

Zvizdić poručio Plenkoviću da nije premijer BiH, već HR

BANJALUKA – Predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da prestane da se meša u unutrašnja pitanja BiH, čime pokušava da, kako kaže, institucionalno uspostavi netačne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u BiH.

Reagujući na Plenkovićeve poslednje istupe u institucijama EU i prilikom bilateralnih susreta, Zvizdić smatra da je primetan pokušaj uspostavljanja patronističkog ponašanja prema BiH.

„Plenković, zloupotrebljavajući članstvo Hrvatske u EU, nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske, što predstavlja otvoreno i direktno mešanje Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH“, naveo je Zvizdić, prenela je RTRS.

Plenković, koji je i lider vladajuće HDZ, je u nekoliko navrata od izborau BiH u razgovoru sa zvaničnicima drugih država pričao i o stanju u BiH, zbog nezadovoljstva Hrvatske izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

On je dodao da premijer Hrvatske na ovaj način pokušava institucionalno da uspostavi netačne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u BiH.

Zvizdić podseća da su, u skladu sa odredbama Ustava BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati ravnopravni i konstitutivni na celoj teritoriji BiH, te da u bilo kojoj instituciji na nivou BiH ne može biti donesena nijedna odluka suprotna demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda, zbog brojnih mehanizama zaštite.

“ Nivo tolerancije, posebno bošnjačkog naroda, takav je da postoji skoro paritetna zastupljenost u rukovodećim funkcijama na nivou BiH. Tako hrvatski narod, kojeg prema poslednjem popisu ima 15,43 odsto u BiH, ima duplo više rukovodećih funkcija – skoro 30 odsto, što u potpunosti demantuje bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti“, naveo je Zvizdić.

On smatra da nema nikakve potrebe da hrvatski premijer upoznaje šefove država i vlada članica EU o stanju u BiH, jer te zemlje posredstvom svojih ambasada u BiH i u kontaktima sa zvaničnicima BiH veoma dobro poznaju situaciju.

„Pozivam Plenkovića da kao premijer susedne države prestane da igra ulogu ulogu premijera BiH i portparola samo jedne političke i etničke opcije, te da BiH počne da posmatra kao suverenu državu ravnopravnih naroda i građana, i kao dobrog i iskrenog suseda“, poučio je Zvizdić u reagovanju dostavljenom medijima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.