U trendu

Detaljna prognoza za jul: Toplotni talas je pred nama

Meteo alarmi popaljeni, napolju jedva da može da se diše, a leto je tek pred nama. Kakvo će vreme biti u narednih mesec dana, za Novu.rs otkriva meteorolog Slobodan Sovilj.

„Kraj juna i početak jula biće u znaku visokih temperatura zbog kojih smo mi i upalili narandžasti meteo alarm. On će od sutra važiti za celu Srbiju. U narednim danima najviše dnevne temperature će biti od 33 do 37 stepeni. Dakle, kraj juna i početak jula, prva četiri dana narednog meseca, biće tropski.“

Onda će sredinom naredne sedmice doći do kratkotrajnog zahlađenja, ako se tako može nazvati pad temperature koji sledi.

„Temperature će tada pasti na maksimalnih 28 stepeni, znači tek stepen, dva ispod 30. Nakon toga opet sledi otopljenje. Ipak, za sada nema naznaka ekstremno toplog vremena, s temperaturama preko 40 stepeni, kako je bilo u zapadnoj Evropi u proteklih desetak dana.“

Tropske noći

Međutim, meteorolog upozorava da nas čekaju tropske noći.

„Poznato je da se veći gradovi, pre svega Beograd, ponašaju kao toplotna ostrva i da je praktično minimalna temperatura noću od 20 do 25 stepeni – kad su ovako visoke temperature preko dana. U naredna dva dana te minimalne temperature će posebno biti visoke u košavskom području zbog pojačanog jugoistočnog vetra“, kaže Sovilj.

On dodaje i da je do sada u junu bilo 12 tropskih dana, a za celo leto prognozirano je njih 55, što znači da nas najtopliji deo tek čeka.

A kiša, hoće li je biti u mesecu pred nama?

„Hoće, ali količina padavina će biti oko 50 litara po kvadratnom metru za ceo mesec, što je ispod proseka za jul mesec. Otuda i informacija da će leto biti sušno sa ukupnim količinama padavina od 120 do 240 litara po kvadratnom metru“, kaže Sovlj i dodaje da se nepogode ne očekuju u narednih desetak dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar