U trendu

Komisija: Portali nisu prekršili Kodeks novinara prenoseći saopštenje MUP o 'lažnom' silovanju

Komisija za žalbe Saveta za štampu utvrdila je da portali koji su preneli saopštenje MUP o „lažnom silovanju“ u Leskovcu, nisu prekršili Kodeks novinara ali i da su iznosili „nepotrebne detalje“, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Komisija je, kako se navodi, preporučila medijima da budu posebno obazrivi kada pišu o ovakvim slučajevima, budući da je reč o događajima koji „uznemiravaju javnost i mogu imati i teške posledice po dalji život ljudi koji su uključeni u te događaje“.

Prethodno je Autonomni ženski centar podneo žalbu protiv 10 portala zbog objavljivanja teksta u kom se navodi da je žena „izmislila silovanje kako bi se osvetila bivšem momku“ kao i da je „sklona alkoholu“.

Članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu, postupajući po žalbama Nenada Nešovića, utvrdili su da su redakcije Glasa Zapadne Srbije, Informera, Zlatara info, Media portala i PP medije prekršile Kodeks novinara Srbije.

Nešović se žalio na tekst o prikupljanju pomoći za koleginicu koja je morala da mu isplati 186.000 dinara zbog objavljivanja fotografije čiji je autor, bez dozvole i navođenja izvora.

Komisija je odlučivala i o žalbi portala Niška inicijativa protiv portala Južne vesti zbog navodnog „preuzimanja teme i utvrdila da u tom slučaju nije prekršen Kodeks novinara Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar