Ministarstvo: Radnici Jure istekao ugovor o radu

U slučaju radnice Jure Violete Petrović, koja je ostala bez posla u toj kompaniji za vreme bolovanja zbog lečenja od karcinoma, zakon nije prekršen, proističe iz saopštenja Ministarstva za rad.

Foto: Beta

Foto: Beta

Violeti Petrović je, naime, ugovor o radu na određeno vreme istekao 30. 11. 2016, navodi se u saopštenju Ministarstva, povodom reagovanja u medijima na ovaj slučaj.

Jedinu zaštitu od otkaza ugovora o radu na određeno vreme, u skladu sa Zakonom o radu (član 187), imaju zaposleni za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, radi nege i posebne nege deteta, kaže se u saopštenju Ministarstva za rad.

Saopštenje je usledilo nakon što su Inspektori Odeljenja inspekcije rada u Nišu danas započeli nadzor u fabrici.

Proverom dokumentacije utvrđeno je, navodi se, da je Violeta Petrović zaposlena u „Yuri“ od 19. 06. 2015. godine, a da je poslednji ugovor o radu na određeno vreme potpisan na period od 1. 06. 2016. godine, a najduže do 30.11. 2016. godine.

Prema izjavi poslodavca, sačinjena je službena zabeleška pošto se zaposlena po telefonskom pozivu poslodavca 30. 11. 2016. godine nije javila u prostorije „Yure“, pa je rešenje poslato poštom.

U Juri, kako navode mediji, nije mogao da se dobije komentar povodom ovog slučaja.

Violeta je za B92 izjavila da je poziv iz Jure dobila 30. novembra ujutru, inače, posle treće hemioterapije.

„Rekli su mi da je meni tog dana istekao ugovor od 18 meseci i da mi neće biti produžen. Ja sam ih pitala da li oni znaju da sam ja na bolovanju, da imam karcinom dojke i da nisam sposobna za rad sada, a oni su kazali – žao nam je što ste vi bolesni, ali neće vam biti produžen ugovor, dođite da potpišete i uzmete dokumenta“, rekla je Violeta.

Povodom njenog slučaja reagovao je niz političkih stranaka, tražeći, uglavnom, odgovornost resornog ministarstva i vlade, zbog blagonaklonog odnosa prema stranim investitorima, a Savez samostalnih sindikata Srbije je ponudio besplatnu pravnu pomoć Violeti Petrović.

(Tanjug)

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • Običan Srbin

    Tako je, vi ste gazde naših života,… SRAM VAS BILO !!! Zar ni malo morala nije ostalo kod vas ?

Ostavite komentar