U trendu

Miščević: Raste podrška Srba za EU, ali to nije „seksi“ priča za naslovne strane

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je danas da je podrška građana Srbije za put ka EU porasla sa 42 na 48 odsto, ali je primetila da tema evropskih integracija nije “seksi” da bi bila na naslovnim stranama.

Ona je u EU info centru, na pitanje da li će predstojeći izbori u Srbiji usporiti proces pridruživanja, kazala da su za vreme izborne tišine prošle godine usvojeni akcioni planovi za poglavlja 23 i 24.

“Naravno da su izbori usporili stvari, ali nas nisu omeli”, rekla je Miščević i ocenila da predsednički izbori neće uticati na rad parlamenta, pa samim tim ni na donošenje zakonskih rešenja.

Ona je istakla da se radi na brojnim poglavljima, te da su spremni akcioni planovi za poglavlja 19 i 22, i ona bi, kaže, mogla da budu otvorena do kraja godine, ali to zavisi od država članica.

“Radimo na tome da pošaljemo što više pregovaračkih poglavlja u Brisel”, rekla je Miščević, ali je navela da s druge strane nije zadovoljna tempom otvaranja.

Ona je izjavu direktora Evropske komisije za proširenje Kristijana Danijelsona, koji je takođe bio u EU info centru da od Srbije zavisi brzina, prokomentarisala da “na svakoj pruzi ima i stanica, a da one utiču na tu brzinu”

“A te stanice su ispunjavanje uslova, ocenjivanje od strane drzava, opste okruzenje EU, napredak u poglavljima 23, 35. Ali to nije izgovor za nas”, rekla je ona.

Kao najteže na putu ka EU, Miščević je ocenila primenu standarda EU, ukazujući da nas Evropska unija ponekad podseća šta je za nas same dobro.

“Naš je zadatak da obračunamo koliko brzo možemo te standarde da unesemo u domaće pravo. To je tako u svakoj od oblasti”, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije.

Podsetivši da su za Srbiju jako važni vladavina prava, ali i zaštita potrošača, zaštita zdravlja, te da lokalne samouprave imaju velike koristi od otvaranja polavlja koja še tiču javnih nabavki, Miščević je prokomentarisala da sva ta objašnjenja nisu “seksi i za prvu stranicu novina”, a da su suština naših života.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)