Može li zakon da smanji „odliv” lekara u inostranstvo?

Izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti ukida se mogućnost da zdravstveni radnik kome je trajno oduzeta licenca može obavljati određene poslove iz zdravstvene delatnosti pod nazorom onog ko ima licencu, rekao je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, predstavljajući poslanicima predlog novih rešenja. Poslanici su debatu o ovim izmenama iskoristili da, pre svega, govore o stanju u našem zdravstvu.

Obrazlažući predložena rešenja, ministar Lončar je kazao da će ona unaprediti kvalitet zdravstvene zaštite u Srbiji i stvoriti uslove za unapređenje rada zdravstvenih ustanova i privatne prakse, kao i drugih pravnih lica koja obavljaju zdravstvenu delatnost. „Do sada su pripravnički staž od šest meseci obavljali samo doktori medicine, čije su osnovne studije trajale šest godina, a sada će to biti i za doktore stomatologije, diplomirane farmaceute i biohemičare i medicinske sestre sa visokom stručnom spremom koje su završile fakultet zdravstvene struke”, dodao je Lončar.

Prema novim rešenjima, kako je rekao ministar, omogućava se zdravstvenom radniku da nakon polaganja ispita obnovi licencu i tako dobije dozvolu za samostalan rad. Lončar je istakao: „Velikom broju zdravstvenih radnika ističe licenca do kraja ove godine, a s obzirom da veliki broj njih nije prikupio dovoljan broj bodova da bi licencu obnovio potrebno je hitno doneti ove izmene.”

U debati je Balša Božović (DS) kritikovao smanjenje plata zdravstvenim radnicima, rekavši da smo mi jedina zemlja u Evropi koja je tako nešto uradila i da je od 2012. godine sto hiljada ljudi, ne samo iz zdravstva, već i iz drugih oblasti, otišlo iz Srbije. Božović je kazao:„Srbija nije imala sluha da zadrži najstručnije u našoj zemlji.” Božović je, takođe, istakao da je njegova Demokratska stranka dok je bila na vlasti pogrešila što je resore zdravstva i prosvete uvek prepuštala koalicionim partnerima.

Na veliki odliv naših zdravstvenih radnika u inostranstvo ukazala je LSV, a ministar Lončar im je odgovorio: „Radimo stvari koje će jednim delom doprineti da postoji manje interesovanje za odlazak u inostranstvo. Prethodnih godinu i po dana zaposleno je blizu hiljadu mladih lekara i to na osnovu konkursa, sve više naših ljudi iz inostranstva zainteresovano je da radi u domaćem zdravstvu. Biće još zapošljavanja.”

Lončar je kazao da je „ranije partijska knjižica bila neophodna od portira do spremačice, a razlog lošeg stanja u zdravstvu i odliv kadrova jeste to što se ništa u njemu nije radilo”. Ministar je rekao da su građani osetili da se sada nešto radi, da u zdravstvu nema nijedne afere – „svaki skener, svaka magnetna rezonanca, svaki tender je bio na naslovnim stranama, a nije se dogodilo da kupite skener i da on stoji u magacinu, a ističe mu garancija”.
(M. Čekerevac, “Politika”)

2 komentara

  • Mikica

    Kao vrhunski stručnjak, ostao sam u zemlji i tapšali su me dok sam radio, a kada sam otišao u penziju, uzeli su mi 20%, tako da sam postao i siromašan čovek. Hvala Bogu, moja ćerka je kao lekar otišla u inostranstvo i sada ima 6-7 puta veću platu nego što bi imala ovde i uslove koji su neuporedivo bolji. Naravno, bez protekcionizma, koji imaju deca političara, biznismena i profesora.

  • gordana

    Svakako da se može smanjiti odliv lekara u inostranstvo – na jednostavan način, kako su se zaštitile i druge zemlje od odliva ovog deficitarnog kadra – svaki akademski građanin, u slučaju odlaska u inostranstvo, dužan je da uplati iznos školovanja u svojoj zemlji, gde je stekao diplomu. Koliko znam, cena sticanja univerzitetske diplome veoma je visoka, pa ako lekari mogu da ispoštuju da vrate državi ulaganja u njih, eto rešenja.

Ostavite komentar

Oznake