U trendu

Otopljenje ne bi trebalo da izazove ledene poplave

Kako meteorolozi najavljuju, u narednih nekoliko dana temperatura bi konačno mogla da pređe u plus, a živa u termometru da dostigne i 12. podeljak. Vlasnici splavova i brodova čija su plovila i dalje zarobljena u ledu strahuju da bi ovo otopljenje moglo da donese nove nevolje – da se sante izlome, krenu i oštete im imovinu. Šteta bi ipak bila mnogo veća kada bi led naleteo na važne infrastrukturne objekte na vodi poput mostova i brodskih prevodnica (one omogućavaju izravnavanje plovnog puta).

Stručnjaci, ipak, kažu da povećanje temperature ne bi trebalo da prouzrokuje promene koje bi mogle da izazovu naglo pokretanje leda.

– Glavno otopljenje krenuće iz zapadne Vojvodine, ali ono neće izazvati veće probleme. Još je dan kratak, a jutarnje temperature će i dalje biti niske pa će otopljavanje biti postepeno. Srednja dnevna temperatura biće između četiri i osam stepeni, a to nije dovoljno da led krene u velikim količinama. Na velikom delu reke on je ionako već usitnjen, a potiskivači su stalno na terenu. Oni bi trebalo da usmeravaju led ka matici, odnosno da mu ne dozvole da bude uz obalu i tako načini štetu objektima – objašnjava Dejan Vladiković, koordinator hidrološke prognoze i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije.

Prema njegovim rečima, na terenu su stalno stručnjaci javnih vodoprivrednih preduzeća, Ministarstva saobraćaja i Ministarstva poljoprivrede.

– Sada je najvažnije da protok leda krene polako, da se smanjuje postepeno. Kako je vodostaj reka veoma nizak, nema bojazni od ledenih poplava. U naredna dva, tri dana na Dunavu će krenuti jedan talas koji je posledica otapanja snega u južnoj Nemačkoj i Austriji. Taj talas ne bi trebalo da napravi problem, već će samo popuniti nizak nivo vode u reci – ističe Vladiković. On napominje da bi vlasnici objekata na vodi trebalo da provere vezove, kako povećani vodostaj ne bi uticao na njih.

Trenutno u gornjem delu Dunava, odnosno od ulaza u zemlju do Novog Sada, nema problema jer je led uglavnom razbijen i kreće se, odnosno nalazi se u stanju takozvanog ledohoda.

– Malo je kritičnije između Slankamena, Novih Banovaca i Surduka gde se stvorio takozvani čep. Mislim da će se taj potez uskoro raščistiti – najavljujev Vladiković.

(Branka Vasiljević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.