U trendu

Po stranim poternicama postupaćemo recipročno

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da će Srbija u budućnosti poštovati pravilo reciprociteta i postupati sa poternicama drugih zemalja onako kako one postupaju sa poternicama koje je raspisala Srbija.

„Poštovaćemo pravilo reciprociteta – kako se postupa sa našim poternica tako ćemo i mi postupati sa poternicama tih zemalja“, rekla je Kuburović nakon hitne sednice Vlade Srbije koja je sazvana povodom odluke francuskog suda da pusti bivšeg kosovskog premijera i lidera Alijanse za buducnost Kosova Ramuša Haradinaja da odluku o izručenju Srbiji čeka na slobodi.

Kuburović je dodala da će naši pravosudni organi nastaviti postupak protiv Haradinaja ukoliko francuski organi negativno odgovore na sprski zahtev za njegovo izručenje.

Dalje ukalaza da će Srbija u tom slučaju istom merom uzvratiti na zahteve koje će Francuska uputiti našoj zemlji.

„Ako neko ko je osuđen ili se protiv njega vodi postupak za ratne zbog zverskog ubijanja, mučenja, silovanja, torture, ne bude izručen Srbiji mi ćemo istom merom uzvratiti na zahteve koje Francuska bude uputila prema nama“, navela je ministarka pravde.

Na pitanje novinara da li bi to znacilo i da neće biti hapšeni osumnjičeni za terorizam za kojim je raspisana poternica, Kuburovićeva je istakla da „sve zavisi od konkretnog slučaja i ne znači da neko neće biti u pritvoru, ali da će dalje postupanje biti recipročno“.

Ona je ukalaza da je pritvaranje lica ili odbrana sa slobode, jedna etapa u postupku, dok je druga odlučivanje da li će neko biti izručen zemlji koja ga traži.

To su potpuno dva razlitičta postupka, navela je Kuburović ističući da u zavisnosti od sporazuma koji postoji sa zemljiom koja traži lice, neko može da bude u pritvoru 18 dana do godinu dana.

„Tako da u zavisnosti kako se bude postupalo prema našem zahtevu, ne znači da neko lice koje bude tražila Francuska neće biti pritvoreno, ali može da znači da neće biti izručeno“, napomenula je Kuburović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.