Posle merenja srednje brzine – dodatni presretači i radari

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije kaže da će nov sistem kažnjavanja na autoputu početi za par nedelja. Biće i dodatne kontrole.

Boban Milinković je objasnio da iako se uvodi nov sistem merenja brzine na auto-putu, samo kažnjavanje nije moguće odmah jer se moraju odjednom pokriti mnoge deonice na autoputu. Najavio je da će, u drugoj polovini meseca, biti povećan broj vozila presretača, ali i ručnih radara.

„Trenutno se prosečna brzina samo meri, a sa procesuiranjem počinilaca prekršaja ćemo krenuti za par nedelja. Nije moguće odjednom pokriti sve deonice na autoputu i zbog toga ćemo narednih nedelja izvršiti detaljne analize koje su deonice na kojima se najviše prekoračuju brzine, gde su najveća prekoračenja i u zavisnosti od toga otpočećemo da deonicu po deonicu kontrolišemo, odnosno da procesuiramo činioce prekršaja“, najavio je Milinković u izjavi Tanjugu.

Najavio je da će, u drugoj polovini meseca, biti povećan broj vozila presretača, ali i ručnih radara, kojim se može meriti brzina na pogodnim mestima, kao što je nadvožnjak na autoputu, pri čemu se onda zaustavljanje vozila vrši na naplatnim stanicama. Ponovio je da nije poenta da li će neko biti „uhvaćen“, već da se poštuju ograničenja.

„Ovo sada je preventivno i stavljamo vozačima do znanja da se meri srednja brzina. Vrlo brzo ćemo početi sa sankcionisanjem na deonicama koje se pokažu najugroženijima“, podvukao je Milinković. Prema njegovim rečima su sve naplatne stanice pokrivene za merenje srednje brzine na autoputevima.

Na svim naplatnim stanicama trenutno se prilikom naplate putarine izračunava srednja brzina, ali neće biti moguće odjednom početi sa dokumentovanjem prekršaja na svim naplatnim stanicama zbog čega ćemo krenuti deonicu po deonicu u zavisnosti od toga gde se najbrže vozi“, ukazao je Milinković.

On je objasnio da Putevi Srbije dokumentuju ulazak i izlazak vozila na naplatnoj stanici i u zavisnosti od toga da li je vozilo prekoračilo brzinu kretanja Putevi Srbije će dostavljati MUP-u sve potrebne podatke da se vozač procesuira.

Upitan kako će se procesuirati vozači automobila sa stranim registracijama Milinković je ukazao da će se paralelno raditi da se dokumentovanje prekršaja izvede u onlajn režimu kako bi se strani državljani mogli zaustaviti na naplatnoj stanici.

To nije jednostavan posao i moramo da budemo svesni da se radi o sistemu za automatsku detekciju prekršaja. U državama EU ti sistemi ne procesuiraju tek tako strane državljane već se to radi na osnovu bilateralnih sporazuma, odnosno razmene podataka sa državama u kojoj je vozilo registrovano. U nekom trenutku će problem stranaca biti rešen“, poručuje on.

Mi ovde želimo da najviše utičemo na naše građane. Ovih par nedelja preventivno, da svi shvate da poštovanje ograničenja brzine na autoputu nije ničiji hir – 120 kilometara na autoputu nije mala brzina, a brzine od 170 ili 180 kilometara na sat, koje su zabeležene u prvom danu testiranja, su zaista zabrinjavajuće“, rekao je on.

Kako je dodao, mora se pojačati kontrola kako bi se poštovanjem ograničenja brzine smanijo broj stradalih, pošto je neprihvatljivo da na autoputu imamo 50 poginuligh na godišnjem nivou.

Ukazao je da su ekstremni slučajevi kada neko vozi srednjom brzinom od 170 ili 180 kilometara na sat, jer to znači da mu je trenutna brzina u pojedinim trenucima bila više od 200 kilometara na sat.

Na pitanje kako će se procesuirati nesavesni vozači koji koriste TAG prilikom prolaska naplatne rampe, Milinković je kazao da se na naplatnoj stanici očitava registarska tablica na vozilu.

„Ako postoji bilo kakva sumnja, uvek će se izvršiti kontrola preko fotografija sa ulaza i izlaza na kojima se jasno vidi registracija automobila. Bilo kakva priča da će zbog TAG-a biti neko optužen da je počinio prekršaj a nije, ne stoji“, zaključio je on.

1 komentar
  1. STAJA

    Naplata kazni za prekoračenje brzine na autoputu, preračunavanjem prosečne brzine izmedju dve naplatne rampe, nije zasnovano ni na pravnom a ni na tehničkom osnovu iz mnogo aspekata. Svaka ovakva naplata biće oborena na sudu. Svako merenje u svrhu naplate mora posedovadi „Uverenje o odobrenju tipa merila“. Ove je deo zakonske Metrologije, za ovakva merenja nije odradjena zakonska procedura.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike