U trendu

Preduzimaju se drastične mere: Cela država u borbi protiv droge

Kancelarija za borbu protiv droga zajedno sa Ministarstvom zdravlja formirala je radnu grupu za izradu novog akcionog plana, kao deo nacionalne strategije do 2021. godine, pišu „Večernje novosti“.

Milan Pekić, direktor Vladine kancelarije koja koordinira državnim organima u sprečavanju zloupotreba narkotika, ističe da problem narokomanije može da reši samo celo društvo i kada se apsolutno svi uključe i naprave sistem za to.

„Do oktobra bi trebalo da bude gotov novi akcioni plan“, najavljuje Pekić za „Novosti“ u izdanju od ponedeljka.

U razgovorima predstavnika Kancelarije za borbu protiv droga sa Ministarstvom za evropske integracije i Kancelarijom Evropske delegacije u Srbiji, govori se i o mogućnostima pokretanja novog projekta, dodao je Pekić.

„Njime bi se pokrila istraživanja trenutnog stanja u Srbiji, kako bismo utvrdili koji model rešenja je najbolji za nas i kako bi prevencija dobila još više pažnje, u sam projekat planirano je da se uključe sva ključna ministarstva i organizacije“, naglasio je Pekić.

Obrazovanje i širenje znanja o narkoticima i ovoj bolesti zavisnosti ne treba da se odnosi samo na mlade i njihove roditelje, već i na „širi krug“, ukazuje Pekić.

Prema njegovim rečima, najčešće korišćena i najdostupnija droga u Srbiji je marihuana.

Srbija je deo centralne balkanske rute trgovine narkoticima, podsetio je Pekić i dodao da se marihuana ovim putevima prebacuje iz Albanije u zapadnu Evropu.

Heroin „putuje“ iz Avganistana, preko Turske i Bugarske, veći deo ode za zapadnu Evropu, ali manja količina ipak završi u Srbiji, kazao je Pekić.

Kokain dolazi iz Južne Amerike, a narastajući problem su sintetičke droge koje stižu iz zapadne Evrope, ali se prave i na teritoriji naše zemlje, ukazao je Pekić.

„Opasne su zbog sastojaka i štetnih posledica na organizam koje nastaju u kratkom periodu konzumiranja“, objašnjava Pekić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike