U trendu

Sajam obrazovanja: Uticaj dizajna na razvoj industrije

BEOGRAD – Budući srednjoškolci, njihovi roditelji, ali i ostali zainteresovani posetioci 49. Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava danas su imali priliku u Hali 2 Beogradskog sajma da čuju kako je dizajn uticao na razvoj industrije, da uživaju u numerama klasične, etno i džez muzike, kao i da vide kako budući arhitektonski tehničari crtaju trodimenzionalne objekte na računaru.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, kratak film o geodeziji i snimke stručnih projekata koje su realizovali učenici, predstavili su đaci i nastavnici Geodetske tehnička škola, koji su organizovali i kviz u kojem su posetioci procenjivali dužinu pojedinih objekata u hali, a do tačnih rezultata dolazili su preciznim merenjem specijalizovanom geodetskom opremom.

Budući građevinski tehničari za visokogradnju svoju Arhitektonsku tehničku školu predstavili su slobodoručnim crtanjem nove zgrade Narodne biblioteke Srbije, kao i njenog impozantnijeg objekta koji je na Kosančićevom vencu uništen u bombardovanju 6. aprila 1941, a pokazali su i tehniku zidanja zida opekama.

Predstavnici Geološke i hidrometeorološke škole istakli su značaj izučavanja i zaštite planete Zemlje, dok su njihovi vršnjaci iz muzičkih škola „Davorin Jenko“, „Josip Slavenski“, „Vatroslav Lisinski“, „Mokranjac“ i „Stanković“ izvodili muzičke numere klasične, etno i džez muzike.

Svoje radove prikazali su i mladi umetnici iz Škole za mašinstvo i umetničke zanate Tehnoart Beograd i Škole za dizajn, koji su organizovali i panele na kojima je bilo reči o istoriji obrazovanja vizuelnih umetnika od 60-ih godina prošlog veka do danas, o socijalnom angažovanju umetnika koji posetioce Beograda upoznaje sa umetničkim znamenitostima i lepotama srpske prestonice, kao i o tome kako je dizajn uticao na razvoj te industrije

Tokom vikenda posetiocima Sajma obrazovanja, koji se na beogradskom Sajmu održava paralelno sa Sajmom knjiga, predstaviće se predškolske ustanove Beograda i Zrenjanina, kao i fakulteti Kragujevca, Novog Sada, Jagodine, Prištine i Vrnjačke Banje, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.