U trendu

Sela na Pešteru i dalje bez vode

Oko 1.000 stanovnika sela na Pešterskoj visoravni i dalje je bez vode zbog kvara na cevovodu čije je otklanjanje počelo nakon što je Opština Sjenica proglasila vanrednu situaciju.

Najkritičnija situacija je u selu Crvsko koje je bez vode duže od nedelju dana i u koje je, po nalogu Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, upućena jedna cisterna iz Požege.

Zamenik predsednika Opštine Sjenica Mikailo Kaličanin rekao je radiju Sto plus da ta pomoć nije dovoljna i da je za snabdevanje žitelja pešterskih sela vodom, neophodno još cisterni.

„Prioritet nam je da osposobimo cevovod, jer ukoliko brzo ne saniramo havariju na pešterskom vodovodu bićemo prinuđeni da drugim selima isključujemo vodu, kako bi ona stigla do domaćinstava u Crvskom. Oni su na kraju cevovoda, pa kada oni dobiju vodu, imaće je svi“, rekao je Kaličanin.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo JKP „Pešterski vodovod“, koje je nadležno da održava 80 kilometara cevovoda, snosi odgovornost što stanovnici sela na Pešteru nemaju vodu.

Direktor JKP „Pešterski vodovod“ Mehmed Mujović odbacio je optužbe, svaljujući odgovornost na osnivače tog preduzeća, opštine Sjenicu i Tutin.

„Vodovod je star 44 godine i za to vreme u njega nije uložen niti jedan dinar. Mi nemamo sredstava da vršimo popravke, vodu niko ne plaća, a iz opština nemamo nikakvu finansijsku pomoć. Osim toga, lokalne samouprave nisu učinile ništa da do ovoga ne dođe“, izjavio je Mujović.

On je dodao da su radovi na popravci cevovoda počeli i da će „u najkraćem roku“ vodosnabdevanje biti normalizovano.

Vodovodna mreža na Pešterskoj visoravni duga je 80 kilometara i prostire se teritorijom Sjenice i Tutina, pa ove dve lokalne samouprave imenuju rukovodstvo JKP „Pešterski vodovod“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.