U trendu

ล est migova 29 najkasnije za tri meseca u Srbiji

Ministar odbrane Zoran ฤorฤ‘eviฤ‡ izjavio je danas da ลกest migova 29, koje Srbija nabavlja od Rusije, treba da stignu u naลกu zemlju najkasnije za tri meseca, a da im zatim sledi modernizacija u tri faze.

On je rekao da je nabavka migova jedna od danaลกnjih tema razgovora premijer Srbije Aleksandra Vuฤiฤ‡a i ministra odbrane Rusije Sergeja ล ojgua, a da ฤ‡e se osim toga razgovarati i o vojno- ekonomskoj i vojno- obrazovnoj saradnji.

Srbija, kako je rekao, na nabavku migova 29 ฤeka veฤ‡ 25 godina, da je bilo raznih obeฤ‡anja ali da je ova vlada uspela da ih nabavi. Sa postojeฤ‡a ฤetiri miga i nabavkom joลก ลกest naลกa zemlja ฤ‡e, kako kaลพe, imati najmoderniju eskadrilu u regionu.

„Srbija ฤ‡e sa tih deset migova 29 postati respektabilni faktor kada je odbrana u pitanju. Obezbediฤ‡emo ฤuvanje naลกeg neba na najbolji naฤin, zarad bezbednosti naลกih graฤ‘ana“, rekao je ฤorฤ‘eviฤ‡ novinarima u Moskvi.

On je dodao da u ovom trenutku ne postoji nijedna zemlja koja je pandan Srbiji, te da je naลกa zemlja u vrhu kada je vazduhoplovstvo u pitanju, jer su to najmoderniji avione koji postoje u regionu.

ล est migova koji stiลพu iz Rusije, pojasnio je on, biฤ‡e modertnizovano u tri faze, prva se zavrลกava 2017. godine, druga i treฤ‡a 2018. i 2019. godine, te da ฤ‡e nakon toga migovi biti u upotrebi joลก 14 godina.

Upitan da uporedi migove 21 i 29, ministar odbrane je rekao da je to teลกko uporediti i da bi to bilo isto kao kada bi se organizovala reli trka u kojoj se auto srednje klase takmiฤi sa automobilom vrhunske klase.

„Naลก mig 29 je vrhunske klase i teลกko moลพe da se poredi sa bilo kojim migom 21“, naglasio je ฤorฤ‘eviฤ‡.

Kako kaลพe Srbija migove nabavlja sopstvenim sredstvima, ali po povoljnim uslovima. „Nabavka ฤ‡e koลกtati mnogo manje nego da su kupovani novi migovi ili da su na trลพiลกtu nabavljeni pa remontovani“, zakljuฤio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.