U trendu

Srbija će možda morati da ubije do pola miliona svinja

Pojava afričke kuge svinja u tri sela u okolini Mladenovca prošle nedelje neće odložiti ukidanje vakcine protiv svinjske kuge najavljeno za 1. oktobar, potvrdio je za Danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ukidanje se, kako je rekao ministar, planira 1. oktobra, i jedino bi monitoring koji trenutno traje to mogao da odloži na nekoliko dana. „U 2020. neće biti vakcine protiv svinjske kuge, osim u branjenim područjima“, dodao je Nedimović.

O ukidanju vakcine protiv svinjske kuge priča se godinama i to je glavni uslov EU da bi Srbija u nekom narednom periodu mogla da počne da izvozi svinjsko meso u zemlje članice Unije. Trenutno Srbija može u EU da izvozi samo svinjsko meso koji je termički obrađeno.

Vakcina čije se ukidanje planira ove jeseni, međutim, odnosi se na klasičnu svinjsku kugu, ne i afričku koja se poslednjih dana pojavila u selima Rabrovac, Velika Krsna i Kusatak i za koju leka nema. Iako je ukidanje vakcine protiv svinjske kuge dobra vest, pojava afričke kuge mogla bi da poremeti planove srpskih proizvođača mesa i izvoznika jer bi zbog ove bolesti zabrana EU mogla da se dodatno prolongira. Stručnjaci za stočarstvo sa kojima smo juče razgovarali upozoravaju da bi razmere ove zaraze mogle da budu mnogo veće nego što se to sada čini, kao i da je u ovom trenutku manje bitno da li će biti ukidanja vakcine 1. oktobra jer bi zbog afričke kuge ta zabrana EU o izvozu svinjskog mesa iz Srbije mogla da potraje znatno duže od 40 dana, kako je to najavio ministar poljoprivrede.

Afrička kuga se iz Rumunije i Bugarske, u kojoj je ubijeno 130.000 svinja, proširila i na Srbiju, a bojazan stručnjaka je da bi posledice u našoj zemlji mogle da budu i ubijanje najmanje pola miliona svinja u narednih pola godine jer se nije pravovremeno reagovalo u otklanjanju ove bolesti. Kako leka za afričku kugu svinja nema, jedino što se radi jeste ubijanja životinja, ali da bi se efikasno izborili sa bolešću neophodno je preduzeti sve mere, izolovati sva zaražena područja i sprečiti transport bolesnih životinja.

Govoreći prošle nedelje o pojavi afričke kuge ministar poljoprivrede rekao je da je ova bolest visokozarazna, da za nju nema vakcine, ali da nije uopšte problematična za ljude i za druge životinje. Gostujući na RTS-u Nedimović je rekao da je u prevenciji afričke kuge svinja bitna dezinfekcija prostora i farmi, dezinfekcija mesta gde se drže svinje, da se svinje ne hrane pomijama, kao i da se ne puštaju na otvoreno.

„U trenutku kada smo posumnjali da postoji bilo kakva stvar, ta zarazna bolest, a moram vam reći da afrička kuga svinja liči na bar još deset bolesti, zato smo izašli tek kad smo bili potpuno sigurni da je ovo u pitanju“, rekao je Nedimović prošle sedmice.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da se za ukidanje vakcine protiv klasične svinjske kuge Srbija priprema još od 2010. i da je to nešto što mora da se uradi ukoliko želimo da izvozimo meso u EU.

– To jeste neophodno, ali treba imati na umu i mislim da se o tome ne govori dovoljno jasno, da i kada ukinite vakcinu postoji period od tri godine tokom kog mi i dalje nećemo moći da izvozimo sveže svinjsko meso u EU i da za to vreme traje strogi monitoring – ističe Prostran za Danas.

On napominje da sada, kada se pojavila afrička kuga svinja, možda nije pravi trenutak za ukidanje vakcine jer postoji strah u narodu od ovih bolesti.

– Možda bi psihološki bilo bolje kada bi se ukidanje odložilo za kratko jer su ljudi koji imaju životinje u strahu, oni koji su imali zaražene svinje sada razmišljaju o tome da li će ih uopšte opet uzgajati – kaže Milan Prostran.

U Srbiji je prema podacima za 2017. bilo oko 2,9 miliona svinja.

(Ljiljana Bukvić, Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)