Srbija partner NATO, uživa poštovanje

V.D. direktora Kancelarije NATO za informacije u Moskvi Robert Prsel izjavio je danas da je za NATO Srbija suštinski partner u regionu i da njena politika uživa poštovanje.

Prsel je na Međunarodnoj konferenciji u okviru Četvre beogradske NATO nedelje, koju organizuje Centar za evroatlantske osvrćući se na istorijat odnosa, rekao da je za odluku o operaciji prema bivšoj SRJ 1999. godine odgovoran njen tadašnji predsednik Slobodan Milošević i dodao da ta odluka nije lako doneta.

“Mogu da ponovim, jako nam je žao što su stradali nevini”, rekao je Prsel i dodao da NATO nije bombardovao Srbiju već je to bila operacija konkretne prirode.

Navodeći da je tada bilo 16 zemalja u NATO-u, Prsel je rekao da su tada došli do zaključka da nema druge alternative da se spreči ono što se dešavalo na Kosovu.

Komentarišući posetu premijera Aleksandra Vučića NATO-u, Prsel je ocenio da je to bila istorijska poseta tokom koje se premijer Srbije obratio najvišem telu NATO-a.

Podsetio je da je tada rečeno da NATO poštuje izbor Srbije, da Srbiju smatra važnim partnerom i igračem u regionu, čak i šire.

“Za nas je Srbija apsolutno suštinski partner u regionu i politika Srbije uživa poštovanje. Srbija se zalaže za dobrosusedske odnose, igra ulogu u široj perspektivi bezbednosti…”, rekao je Prsel.

On je dodao da se takođe pozdravlja dijalog sa Prištinom i odnos prema migrantima.

“Nisu to samo komplimenti, to je zaista zasluženo”, istakao je on.

Ponovio je da NATO poštuje izbore koje Srbija čini u svim oblastima, uključujući i vojnu neutralnost.

Prsel je dodao da svaka zemlja ima pravo da se opredeli da li želi da pripada određenoj organizaciji.

“Nisu to samo neke fraze, to je suštinska stvar”, naglasio je Prsel.

Kada je reč o saradnji, NATO može da pomogne Srbiji da ima bolje oružane snage, da srpski oficiri mogu bolje da budu obučeni i pripremljeni za mirovne misije…

“Postoji pitanje gde bismo hteli da stvari napreduju brže, a to je javna diplomatija…”, rekao je on.

(Tanjug)

Jedan komentar

  • goran manic

    Eto, Srbija polako ide u NATO. Šteta što se nismo učlanili pre 1999. Tada smo mogli da se proslavimo bombardovanjem Srbije koja je samo šaka jada i bede.

Ostavite komentar