Stoltenberg: Žalimo za nevinim žrtvama NATO kampanje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas, posle sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, da je Srbija izvoznik stabilnosti u regionu.

Stoltenberg je rekao da Severnoatlantska alijansa poštuje vojnu neutralnost naše zemlje i izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava NATO kampanje, odnosno svojevremenog bombardovanja SRJ.

Generalni sekretar Alijanse je zajedničku pres konferenciju s Vučićem u Briselu počeo pozdravom „dobar dan“ na srpskom jeziku i istakao da je Srbija u srcu Balkana, što je u srcu Evrope, te da značjano doprinosi na različite načine regionalnoj stabilnosti. On je ocenio da je imao odličan sastanak sa premijerom Vučićem. Poručio je da NATO poštuje suverenu odluku naše zemlje o vojnoj neutralnosti. Takođe je podsetio da je svrha i cilj vazdušnih akcija NATO 1999. godine bila zaštita civila, u čemu se, kaže, uspelo.

„Gubitak života nevinih ljudi je bila tragedija i zbog toga duboko žalim“, rekao je šef NATO.

Poručivši Vučiću da je dobrodošao u sedište NATO, on je dodao je srpski premijer imao odličan sastanak sa predstavnicima Atlantskog saveta i to je prvi susret premijera sa tim telom.

„Imali smo odličan sastanka sa Savetom, i to pokazuje da radimo na jačanju saradnje izmđu NATO i Srbije. Ponosan sam sam na prijateljstvo sa vama, zahvalan što ste ovde. Razgovarali smo o različitim pitanjima uključujući i naše zajedničke bezbednosne izazove“, rekao je Stoltenberg.

„Srbija je u srcu Balkana, što je u srcu Evrope, doprinosi na različite načine regionalnoj stabilnosti i nacionalnoj stabilnosti“, ocenio je Stoltenberg.

Naveo je da je impresioniran reformama koje Srbija sprovodi „kod kuće“, te da NATO, a i on lično, pozdravlja angažovanje Srbije u situaciji sa izbeglicama.

„I pozdravljamo činjenicu da Srbija doprinosi mirovnim misijama na Kipru, u Libanu i Africi“, rekao je Stoltenberg.

Srbija je, kako je naveo, integralni deo evropske porodice, „delimo iste vrednosti i zadovoljan sam što smo imali priliku da ragzovaramo“.

„Jako verujem u potencijal saradnje NATO i Srbije, ne možemo da zaboravimo prošlost, ali gledajmo u budućnost“, poručio je Stoltenberg.

On je dodao da NATO poštuje neutralnost Srbije, te da je to suverena odluka jedne suverene države, ali da isto tako pozdavlja dalje jačanje saradnje.

„Podržavamo napore Srbije na putu ka EU, mislimo da je to dobro za Srbiju, za stabilnost i saradnju u Evropi“, zaključio je je Stoltenberg.

Na pitanje da precizira koji su to zajednički bezbednosni izazovi za Srbiju i NATO i da li su na delu već neke zajedničke akcije, Stoltenberg je pre svega istakao rizike koje predstavlja situacija u Iraku i Siriji i borbu protiv stranih boraca.

„Zajedno se na različite način borimo i sa posledicama migrantske i izbegličke krize“, rekao je šef NATO, još jednom pohvalivši Srbiju zbog načina na koji se suočila sa tim problemom.

„Bavimo se i stabilizacijom susedstva na različite načine. Srbija doprinosi stranim vojnim misijama, dok NATO ubučava srpske vojnike, to je važno za Srbiju, ali i za Evropu i NATO“, dodao je on.

Prema Stoletenbergovim rečima, dve strane rade i na jačanju bilateralne saradnje kroz IPAP, a radiće i dalje na razvijanju saradnje i borbi protiv ISIS.

„Ponoviću – Srbija je izvoznik stabilnosti i blizak saradnik NATO“, naglasio je Stoletenberg.

(Tanjug)

3 komentara
  1. Igor-PRAVEDNI

    NATO i članice NATO da plate štetu koju su prouzrokovali NEZAKONITOM AGRESIJOM Srbije od 23.3.1999 do 10.6.1999, , da plate za ubistva srpskih civila, da plate odštetu koje su posledica te agresije, dekontaminiraju Srbiju od radioaktivnih materijala koje su pri agresiji NEČOVEČANSKI IZRUČILI, plate za izgubljeno zdravlje Srba od 1999 do danas sve do isplate štete. Prezirem NATO , daleko im lepa kuća, ubice i zločinci NATO MORAJU ODGOVORATI ZA ZLOĆINE: SAD (Klinton, Olbrajt,…) , N E M C I (hladnokrvne ubice), Velika Britanija ( svetski policajci i tirani) ,Francuzi (nedostojni svoje prošlosti), Italijani (nestabilni lakoživi), …, !!! PETOČLANA BEOGRADSKA PORODICA -OGORČENA ŽRTVA AGRESIJE NATO 1999, SATISFAKCIJA ZA SRBIJU JE JEDINO ISPLATA ODŠTETE OD NATO!!! IŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠ…..NATO

  2. milan

    Za sve nevine zrtve kakve ste cinili po :Srbiji,Iraku,Libiji,Avganistanu,Siriji… Za sve nevino optuzene za terorizam koje sada drzite po raznim logorima sirom sveta i po potrebi uzimate im organe koje prodajete. Za sve one koji umiru ili ce umreti od vaseg osiromasenog uranijuma. Za sve one nevine drzave koje ste razrusili. Za sve,za sve,za sve…. je Nato teroristicko-fasisticka organizacija i nju treba pod hitno unistiti da vise takvi zlotvori nikada ne postoje na ovoj nasoj planeti.

  3. Tomica Pantinac

    Svaka žrtva NATO agresije je nevina žrtva zlih ubica.kakve to razlike neko sada pravi u Srbiji. Sve su nevine i civilne i vojne žrtve.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike