Supruga: Oliver Ivanović gubi na težini i fizički slabi

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, koji peti dan štrajkuje glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, sve više fizički slabi, izjavila je danas njegova supruga Milena Popović Ivanović.

Ona je rekla da Ivanović gubi na težini, da je iz dana u dan slabiji, ali da je nakon podrške koja mu stiže sa svih strana psihički veoma jak i istrajan u nameri da štrajkom glađu izbori se za svoja prava.

Ivanović je štrajk glađu započeo u 7. avgusta sa zahtevom da mu se omogući odbrana sa slobode u procesu koji se vodi protiv njega pred međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

On je započeo štrak glađu nakon što je u četvrtak Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj MItrovici donelo odluku da mu produži pritvor za još dva meseca, do 6. oktobra.

Ivanović je uhapšen 27. januara prošle godine i ovo je drugi put da se odlučuje na ovakav korak. Prethodno je štrajkovao glađu nedelju dana u Prištini, zahtevajući premeštanje iz prištinskog u mitrovički zatvor, što mu je na kraju i omogućeno.

Ivanović je optužen da je 14. aprila 1999. godine i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticao na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici.

Njegov slučaj povezan je sa još četvoricom Srba – srpskim policijskim pukovnikom Dragoljubom Delibašićem, kojem je Euleks u sredu takođe produžio pritvor za još dva meseca.

Slučaj je povezan i sa ocem i sinom Ilijom i Nebojšom Vujačićem i Aleksandrom Lazovićem koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva a kojima je Euleks omogućio da se brane sa slobode.

Suđenje ovoj petorici Srba, koji su negirali krivicu, zvanično je počelo 18. decembra, do sada je saslušano blizu 50 svedoka tužilaštva a nastavak suđenja u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici zakazan je za 10. septembar.

Vlada Republike Srbije ranije je i za Ivanovića i za Delibašića dala garancije da će oni biti dostupni ovdašnjem pravosuđu svakog trenutka, ukoliko im se omogući odbrana sa slobode.

Iz Euleksa odbijaju da privremeno oslobode Ivanovića i Delibašića pravdajući to stavom da bi optuženi mogli da pobegnu i utiču na svedoke.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša, a sva petorica Srba izjasnili su se na početku suđenja da se ne osećaju krivim za dela koja im se stavljaju na teret.

Milena Popović Ivanović, supruga Olivera Ivanovića, nada se da će Apelaciono veće suda u Kosovskoj Mitrovici preinačiti odluku suda i omogućiti lideru Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” da se brani sa slobode ili bar da bude u kućnom pritvoru.

“Očekujem ove nedelje odluku apelacionog veća i nadam se da će preinačiti odluku i Oliveru omogućiti, ako ne odbranu sa slobode, onda bar da bude u kućnom pritvoru”, rekla je Popović Ivanović za RTS.

Prema njenim rečima, podrška Vlade Srbije njenom supugu je veoma važna.

“Juče sam razgovarala sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Oliver ima njegovu potpunu podršku i nadam se da će to uticati na Euleks da promeni odluku”, navela ej ona.

Ivanović je u pritvoru od januara 2014. godine i suđenje se nastavlja u septembru, a po odluci Euleksovog suda, on ga čeka u pritvoru.

Zahtevajući da se brani sa slobode, Ivanović peti dan štrajkuje glađu.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Ivanovićva supruga je rekla da je njegovo zdravstveno stanje, za sada, stabilno.

“Pod stalnim je nadzorom lekara, stanje se prati iz sata u sat. U kontaktu sam sa lekarima i pokušaću danas da ga posetim”, rekla je Popović Ivanović.

Protesti i podrška građana koji su se juče okupili u Kosovskoj Mitrovici i Prištini, porodici Olivera Ivanovića mnogo znače, skup podrške biće održan i u Novom Sadu, večeras u 19 časova a, kako kaže supruga Ivanovića, možda i u Beogradu.

(Tanjug)

Ostavite komentar