najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Svetske agencije i mediji u regionu o oružju…

Svetske agencije i mediji u zemljama regiona preneli su da je srpski premijer Aleksandar Vučić prebačen na sigurnu lokaciju, pošto je velika količina oružja pronađena u blizini njegove porodične kuće, prenosi RTS.

Rojters navodi da je policija evakuisala srpskog premijera i njegovu porodicu na “sigurno mesto”, pošto je pronađeno oružje nedaleko od njegove kuće nakon dojave, navodeći reči ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Rojters i AP prenose da je Stefanović izjavio novinarima na licu mesta da je u šumi u Jajincima pronađeno oružje, uključujući jednu zolju, ručne granate, municiju za pušku.

Naoružanje je, kako prenosi Rojters ministrove reči, pronađeno na raskrsnici gde Vučićev automobil na putu za kuću mora da uspori.

AP citira Stefanovića da je ta lokacija “idealna” za pokušaj ubistva i da strahuje za Vučićevu bezbednost.

Američka agencija navodi da je ministar policije rekao i da ovo nije prvi put da premijer bude potencijalna meta, ali nije elaborirao.

Stefanović je, navodi AP, dodao da je “veoma neuobičajeno” da takvo oružje bude otkriveno na mestu gde kola moraju da uspore na putu ka i od Vučićeve kuće, te da nije reč o “naivnom” incidentu.

Mediji u regionu: Policija i BIA se nisu oglasile 

Policija je blizu porodične kuće premijera Vučića pronašla arsenal oružja i da se on nalazi na bezbednoj lokaciji, navodi se u izveštajima medija u regionu.

Hrvatska i federalna agencija ističu da se srpska policija i BIA nisu oglasile nikakvim informacijama tim povodom.

Mediji navode, pozivajući se na izveštavanje srpskih medija da je oružje bilo u sanducima u automobilu pored šetališta prema spomen-parku Jajinci, nedaleko od porodične kuće oca Aleksandra Vučića u kojoj premijer često boravi.

Hina precizira, pozivajući se na beogradske medije, da su nakon prijave jednog građanina policajci našli ručni bacač M-80 “zolja”, četiri ručne bombe, 100 komada streljiva kalibra 7,62 milimetara, te nekoliko metaka za automatsko oružje, prenosi Hina.

Hrvatska agencija, takođe, ističe da je srpski premijer odbio da komentariše događaj dok ne dobije relevantne informacije.

“Ne mogu davati nikakve izjave dok ne dobijem informacije od BIA i policije. To je sve što mogu reći u ovom trenutku”, izjavio je Vučić medijima.

Hrvatska agencija navodi da se Ministarstvo unutrašnjih poslova, niti BIA nisu još zvanično oglasili o informacijama koje su udarne u beogradskim elektronskim medijima.

Agencija Fena, takođe, prenosi da se srpska policija povodom pronalaska oružja još nije oglasila.

Bosanska agencija prenosi da je ministar Stefanović izrazio zabrinutost zbog pronalaženja oružja nedaleko od porodične kuće premijera, ali da je rekao da se premijer nalazi na sigurnoj lokaciji.

Pored izveštavanja o pronalasku arsenala oružja, hrvatski Jutarnji list prenosi reči ministra Stefanovića da će od bezbednosnih službi tražiti da što pre iznesu sve informacije o pronađenom oružja, te da “ako to ne mogu, onda neka se povuku”.

Zagrebački list tumači tu izjavu kao znak da bi se na ceo slučaj moglo gledati u kontekstu unutrašnjepolitičkih potreba, jer je, navodi se, proteklih dana Srbiju potresala špijunska afera s grupom koja je pripremala aktivnosti protiv Crne Gore, a potom je u Beogradu bio Nikolaj Patrušev, koji je, kako se spekuliše, sa sobom odveo tri ruska državljana optužena za obaveštajno delovanje.

“No, kako je zbog političkih neslaganja u Srbiji već ubijen jedan premijer, Zoran Đinđić, sasvim je razumljiva zabrinutost političara bliskih premijeru”, navodi Jutarnji list.

RTCG je takođe izvestila da je u šumi u blizini porodične kuće srpskog premijera Aleksandra Vučića policija pronašla sanduke s oružjem.

I RTCG je preneo izjavu premijera Vučića, kao i ministra Stefanovića da je premijer na bezbednoj lokaciji, kao i njegov poziv da bezbednosne službe izađu sa informacijama povodom toga.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike