U trendu

Tači testira strpljenje Srbije

U danu kada je proradio novi pozivni broj za Kosovo +383, a evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han na svom tviter nalogu poručio kako je to dokaz da Briselski dijalog korak po korak daje rezultate, na toj liniji Priština kao da je odlučila da kosovskim Srbima pošalje samo pretnje i raširi strah.

Posle druge runde briselskih razgovora koji nije rezultirao dogovorom, u noći od srede na četvrtak sa Kosova u Beograd su stizale informacije da se Priština priprema za nasilno rušenje zida u Kosovskoj Mitrovici. To je i bio razlog za pravu mobilizaciju državnog vrha Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić je pozvao političke predstavnike Srba sa Kosova na razgovor u Rašku, a predsednik Nikolić je imao odvojene sastanke sa američkim, ruskim i kineskim ambasadorima, Kajlom Skotom, Aleksandrom Čepurinom i Li Mančangom. U diplomatskim krugovima u Beogradu se takođe moglo saznati da SAD ne podržavaju eventualnu jednostranu akciju Prištine i da ne stoje iza nje.

Poslednji sastanak Beograda i Prištine u Briselu umesto da donese relaksaciju odnosa doveo je do pojačane napetosti i straha Srba na Kosovu i Metohiji da bi mogli da dožive sličan pogrom kao 17. marta 2004. godine.

Šta se konkretno događalo pre dve noći u Briselu – nije poznato, ali je nemački radio Dojče vele u emisiji na albanskom jeziku preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da je sastanak dve delegacije „u potpunosti propao”.

Plan visoke predstavnice EU i posrednice u razgovorima Federike Mogerini da odvojene razgovore sa delegacijama iz Beograda i Prištine u sredu uveče završi zajedničkom večerom očito nije uspeo. Kome tačno nije bilo do večere, za širu javnost ostalo je nepoznato, ali je činjenica da su Albanci bili protiv postizanja kompromisa.

Glavni kamen spoticanja dve strane koji može da dovede do nasilja jeste najava Prištine da će nasilno srušiti zid kod mosta na Ibru, iako je pre nekoliko meseci u sedištu EU dogovoreno da ovaj zid bude sastavni deo prilaza mostu. Kosovska skupština je pre mesec dana donela rezoluciju o uklanjanju tog zida, a predsednik pokrajinskog parlamenta Kadri Veselji je najavio da će milom ili silom zid biti srušen 1. ili 17. februara.

Srbi sa KiM su očekivali da se u Briselu postigne dogovor, za šta su se zalagali premijer Aleksandar Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ali su predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Isa Mustafa to kategorično odbili, naglasivši da neće da razgovaraju o, kako su rekli, unutrašnjim stvarima Kosova sa delegacijom Srbije.

Diplomatski izvori iz Brisela navode da se, osim bilateralnih sastanaka sa Federikom Mogerini i poziranja za jednu zajedničku fotografiju zbog domaćina i javnosti, dve delegacije i nisu srele ni ozbiljno razgovarale i da su im pozicije u potpunosti suprotstavljene.

Diplomatski izvor radija Dojče vele iz Brisela je istakao: „Sastanak je bio veoma loš i bez ikakvog rezultata. Strane se nisu dogovorile o nastavku dijaloga i nisu odredile datum kada bi ponovo mogle da se sastanu.”

„Mi dajemo sve od sebe da se tenzije spuste. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir. Da li sam zabrinut – jesam, ne zavisi sve od nas, a naše je da učinimo da sačuvamo mir”, rekao je Vučić pre nego što je otišao u Rašku gde je održao sastanak sa gradonačelnicima severa Kosova u nameri da ih smiri.

Predsednik Srbije Nikolić je u odvojenim sastancima obavestio ambasadore Rusije, Kine i SAD o razgovorima srpske delegacije sa predstavnicima Prištine.

Na sastancima sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom, Kine Li Mančangom i SAD Kajlom Skotom zaključeno je da je neophodno nastaviti dijalog i sačuvati stabilnost u regionu i da se ne sme dozvoliti da dođe do bilo kakvog ugrožavanja bezbednosti na KiM.

Pomirljive poruke stigle su i iz Vašingtona gde boravi ministar spoljnih poslova Srbije Ivaca Dačić koji je razgovarao sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hojtom Jiem. Oni su se složili da SAD pružaju punu podršku dijalogu Beograda i Prištine, smirivanju tenzija i direktnoj komunikaciji.

Ocenjeno je da je regionalna saradnja opterećena prošlošću, ali da se samo angažovanjem Srbije može doći do unapređenja odnosa u regiji, zapisano je u saopštenju za medije Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Hašim Tači je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, „propagandne kampanje Srbije”, kojom se u srpskoj zajednici na severu izaziva „strah i međuetnička mržnja”.

On je, istovremeno, nastojao da srpsku zajednicu na Kosovu uveri da joj se „nikada ništa loše neće dogoditi” od strane bezbednosnih institucija Prištine i pozvao Evropsku uniju i NATO da upozore Beograd da se uzdrži od „izazivanja novog sukoba na Kosovu i regionu”.

On lokalnim Srbima ali ni međunarodnoj zajednici nije objasnio zašto albanska strana do sada nije sprovela gotovo ništa od prihvaćenih obaveza, kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Na ovaj problem je skrenuo pažnju i predsednik Nikolić neposredno pred početak sastanka u Briselu:

„Ulazimo u fazu kada je sve teže donositi bilo kakvu zajedničku odluku, primakli smo se tome da sve sledeće što damo predstavlja veliki gubitak za Srbiju”, upozorio je Nikolić.

On je istovremeno naglasio i da će Beograd odsad insistirati na to da glavna tema dijaloga bude ZSO sa čijim formiranjem u Prištini otežu.

„Ako Priština misli da može da obavlja sve svoje funkcije nezavisno od Beograda, ZSO može da obavlja svoje funkcije nezavisno od Prištine”, rekao je Nikolić.

(Dejan Spalović i Biljana Radomirović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.