U trendu

Velika meteorološka prognoza za jul i avgust: varljivo leto?

Nakon kataklizmičnih prizora nevremena koje je tokom juna zabeleženo širom Srbije, meteorolozi najavljuju da bi slične prilike mogle da nas zadese i u mesecima koji slede.

Foto: mrpbpsCC BY 2.0

Prema rečima meteorologa Nedeljka Todorovića, jaki lokalni pljuskovi gotovo pa izvesno ponoviće se u više naleta do kraja leta.

– Padavina ćemo imati već sredinom sledeće nedelje, a potom očekujemo i jedan kišovit period od 5. do 10. jula. Za dalje je nezahvalno prognozirati, ali očekujemo da će nakon svakog dužeg sunčanog perioda uslediti onaj koji će doneti osveženje – objašnjava Todorović.

Kako dodaje, iako je jun najviše nepogodnih vremenskih uslova doneo u mestima Pomoravlja i jugozapadnog dela zemlje, neizvesno je koje krajeve bi nadolazeći pljuskovi mogli da pogode.

U izveštaju RHMZ-a navodi se da će mesečna suma padavina tokom jula biti ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za 10mm na jugu do 20mm na severu zemlje u odnosu na pomenuti prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 28 mm.

Kada je avgust u pitanju, prema sada dostupnim podacima, mesečna vrednost padavina ostaće u granicama proseka, a sa vrednostima za oko 10mm u odnosu na njega. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 44mm, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.