U trendu

Ambasador Rodić čestitao Dan državnosti srpskoj dijaspori

BEČ – Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić čestitao je Dan državnosti građanima Srbije u Austriji i inostranstvu.

„Danas obeležavamo naš nacionalni praznik. Danas je veliki dan za Srbiju. Danas je dan naše otadžbine, danas je naš dan. Obeležavamo Dan državnosti kao praznik kada se sećamo dva datuma iz naše istorije.

Prvi koji se odnosi na 1804. godinu kada je na zboru u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak. To je i dan sećanja na dan ustavnosti Srbije kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav“, podsetio je on.

Rodić je ukazao da je taj Ustav donet na Sretenje, 40 dana posle Božića, kada se susreću zima i proleće, kada je dan sve duži, i kada je Srbija krenula putem modernih zemalja Evrope i sveta.

„Svim našim građanima koji žive u Austriji, u inostranstvu, čestitam naš praznik sa željom da ponosno uvek govorimo o našoj prošlosti, ali i da istovremeno budemo kadri da ostavimo iza sebe ono što će naši potomci isticati kao rezultat našeg rada i samopregora. Gledamo u budućnost, ponosni, sa onim što je proteklih deset godina urađeno. Imaćemo čime da se ponosimo“, poručio je ambasador.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.